Inside Voer

Regen zorgt voor rust op voermarkt

14 Augustus 2018 - Kimberly Bakker

De regen van de afgelopen dagen heeft voor verlichting gezorgd op de voermarkt. Volgens diverse fouragehandelaren handelen kopers niet meer op emotie, maar beseft men dat er nog voldoende voorraad beschikbaar is.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorige week werd er nog gemeld dat diverse veehouders 'vochten om stro', maar dat is deze week niet meer het geval. De prijs stabiliseert daardoor op €127,50 per ton franco boerderij. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat er minder koopinteresse is, omdat er de afgelopen dagen neerslag is gevallen.

Ondertussen komen er uit het Verenigd Koninkrijk (VK) berichten dat er een tekort is aan hooi en stro. Diverse analisten verwachten niet dat het huidige aanbod op korte termijn zal toenemen. Weidehooi wordt in het VK momenteel voor zo'n £90 tot £130 per ton verkocht (omgerekend €100 tot €145 per ton). De prijs voor stro komt door het dreigende tekort op zo'n £60 tot £100 per ton (omgerekend €67 tot €110).

Prijs van snijmaïs iets omlaag
De prijs van snijmaïs is afgelopen week voor het eerst in weken iets gedaald. Het maakt dat de prijs uitkomt op €72,50 per ton franco boerderij (oude oogst). Daarbij wordt opgemerkt dat er twijfel is over of de prijs weer kan stijgen. Er is minder vraag en dat hangt samen met het feit dat er begonnen is aan de 'noodoogst' van nieuw product. Er zijn veel kopers die wachten op een eerste prijsindicatie van de nieuwe oogst, maar die is bij de diverse handelaren nog niet voorbijgekomen.

De prijs van weidehooi blijft deze week stabiel op €190 per ton franco boerderij, waarbij het wel om zeer goede kwaliteit gaat. Weidehooi van mindere kwaliteit gaat voor zo'n €130 per ton franco boerderij weg. Wel laten de handelaren weten dat er minder vraag is naar het product, wat ook hier samenhangt met de neerslag.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De prijs mag dan een daling laten zien, maar staat nog steeds ver boven voorgaande jaren.

Ook de markt voor bierbostel is redelijk vergelijkbaar met vorige week. Er wordt nog steeds gesproken over zeer lange levertijden (minimaal 5 weken), waardoor de prijs blijft staan op €2,40 per procent droge stof. Aangezien het product minder goed beschikbaar is, is het niet de verwachting dat deze prijs binnenkort zal dalen.

Engels Raaigras
De prijs van Engels Raaigras moest vorige week iets inleveren, maar heeft dat verlies afgelopen week weer goedgemaakt. De prijs komt uit op zo'n €140 per ton franco boerderij. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat er weinig aanbod van het product is en de vraag stabiel blijft.

De prijs van kuilgras blijft staan op €60 per ton franco boerderij. De handelaren melden dat er voornamelijk vraag is vanuit het zuiden van het land en vanuit België. Tevens wordt er gemeld dat er weinig aanbod beschikbaar is, omdat veehouders ervoor kiezen om dit product nog wat langer vast te houden.

Wat is uitverkocht?
Voeraardappelen zijn (bijna) niet meer te krijgen, waardoor de prijs blijft staan op €40 per ton franco boerderij. De prijzen voor roodzwenk, rietzwenk en veldbeemd blijven staan op respectievelijk €140 per ton, €135 per ton en €155 per ton franco boerderij.

Meer prijzen en grafieken zien? Bekijk de Database.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden