Tech Lely

Nieuwe mini-melkfabriek van Lely heet Orbiter

29 Augustus 2018

Met de gele revolutie, de Lely Orbiter, waagt robotpionier Lely zich op een geheel nieuw terrein. Na de introductie van voersystemen en melkrobots onthulde het bedrijf op woensdag 29 augustus een kleine melkfabriek voor op het boerenerf. Met de innovatie wordt het mogelijk om klanten van koe-specifieke melk te voorzien. 

Op de Dobbelhoeve Melk, deels eigendom van Guus van Roessel (deputy director product management), onthulde Lely de eerste melkfabriek. Een noviteit die in het voorjaar door de robotpionier al aangekondigd werd en nu dus werkelijkheid is geworden. Met deze innovatie kan de melk direct op het boerenerf verwerkt gaan worden. De Orbiter wordt gekoppeld aan de melkrobot, waarna de melk direct wordt verwerkt. 

Zelf melk bottelen
Melkveehouders houden zich al langer bezig met het maken van kaas, kwark en boter, maar het maken van verse drinkmelk (voor verkoop) op het boerenerf is zeldzaam. Het is het product met de kleinste marge en grootste concurrentie in het supermarktschap. Toch waagt Lely zich aan een machine die het mogelijk maakt om melk op de boerderij te bottelen.

De Gedeputeerde Staten verleende eerder al een subsidie van €125.000 aan de Dobbelhoeve Melk voor het project Dairylink. Onder meer Lely is betrokken bij dat project. "Dairylink ontwikkelt een melkfabriek op de boerderij, waar de klant koe-specifieke melk kan kopen. Zo kan de klant kiezen welke melk hij van welke koe en van welk bedrijf wil kopen."

 

 

 

boerenbusiness.nl

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Boerenbusiness Agribusiness Award

Efficiënter bemesten met de Lely Sphere

Nieuws Lely, Rabo en FrieslandCampina

Stormloop op stikstofpilot met Lely Sphere

Nieuws Opening Lely Campus

Stikstofreductie van 70% voor slechts 3 miljard euro

Nieuws Jaarcijfers

Tekort aan componenten beïnvloedt omzet Lely sterk

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief