Inside Voer

Rust in je hoofd bij volle kwaliteitskuilen

5 September 2018 - Niels van der Boom

Om deze winter niet in de knel te komen met je ruwvoervoorziening is het raadzaam om nu actie te ondernemen. Zo is de laatste snede herfstgras van groot belang geworden. Is doorzaaien of herinzaai vereist? Ook de beschikbaarheid en kwaliteit van snijmaïs vraagt de aandacht.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De regen die sinds eind augustus viel heeft ervoor gezorgd dat het meeste grasland opnieuw groen kleurt. Voor snijmaïs komt deze neerslag echter te laat. De schade is onomkeerbaar. Echter, een groen perceel grasland staat niet altijd garant voor de juiste kwaliteit ruwvoer.

Kritisch op gras
"Melkveehouders rekenen op een goede snede gras om hun gemiste opbrengsten deze zomer aan te vullen", zegt Mijke Horneman, productmanager Ruwvoer bij Agrifirm. "In de droge periode hebben de onkruiden het vaak wel overleeft; vooral ridderzuring doet het goed. Een groen beeld betekent niet altijd goede grassen. Dat zie je bij een inspectie. We raden veehouders aan om samen met hun adviseur kritisch naar het grasland te kijken en een passende bestrijding uit te voeren. Dat vraagt dit jaar specifiek advies."

Dat grasland groen kleurt, is niet per definitie positief

Dat gras weer kleur krijgt, wil niet zeggen dat dit positief is, zo noteert ook Limagrain. "Engels raaigras, de belangrijkste grassoort in Nederland, heeft flink te lijden gehad. In open plekken nemen ruwbeemd, kweekgras en straatgras het over", zo schrijft het. Bevat de zode 60% tot 80% goede grassen, dan is doorzaaien een oplossing. Ligt dat percentage lager, dan moet er worden overgezaaid. Dit geldt ook wanneer er meer dan 20% kweekgras aanwezig is.

Tot 20 september mag gras op zand- en lössgrond worden vernieuwd. Op klei- en veengrond is dat tot 30 september. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) stelt echter wel voorwaarden. De verlenging van het uitrijdseizoen voor drijfmest is wat dat betreft positief. "Landbouwkundig was het niet gunstig geweest om eind augustus drijfmest te injecteren", weet Horneman. "Daarnaast komen de kelders zo leeg, wat essentieel is voor voldoende opslag komende winter."

Buffer op je bedrijf
"Na de eerste snede van dit voorjaar vroegen veel melkveehouders zich af wat ze met al dat gras moesten doen. Er was immers nog veel voorraad van oogst 2017", zo zegt de productmanager. "Die voorraad bleek geen overbodige luxe. Onze adviseurs focussen daarom op het voorkomen van bewaarverliezen in zowel gras als maïs." 

Horneman vervolgt: "De laatste jaren was de ruwvoervoorziening geen issue en was de oogst overvloedig. Een jaar als 2018 neem je mee in het achterhoofd. Het voert in 2019 niet de boventoon, maar over droogtegevoeligheid wordt wel nagedacht. Wat we geleerd hebben is dat het aanleggen van een buffer op je bedrijf niet verkeerd is. Het zorgt voor rust in je hoofd. Daarom besteden we nu veel aandacht aan de ruwvoervoorziening en hoe die op peil gebracht kan worden."

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Bij de oogst van snijmaïs hebben adviseurs en boeren minder middelen in het arsenaal. Het hakselen is op veel plaatsen al volop bezig. Goed inkuilmanagement is het beste wat je kunt doen. "Per bedrijf kijken we wat raadzaam is", legt Horneman uit. "Zo kan het raadzaam zijn om maïs aan te kopen, of om de droge koeien en het jongvee met alternatieven te voeren. De beste kwaliteit ruwvoer wordt dan voor het melkvee gereserveerd. Met simpele rekentools kunnen we berekenen of de voorraad toereikend is tot mei/juni."

Vakmanschap
"Wat dit jaar opvalt, zijn de enorme verschillen. Zelfs binnen 1 perceel kan de maïs variëren. Bij een kwaliteitsbeoordeling moet je niet alleen aan de rand kijken, maar ook in het veld." De productmanager erkent dat de nijpende situatie nu voorbij is, al onderstreept zij dat het in het oosten en zuiden op veel plaatsen nog steeds droog is. "Droogte voert niet langer de boventoon, maar er blijven vragen ontstaan. Wie nu anticipeert en zijn vakmanschap verbetert, heeft straks een betere kwaliteit en meer kwantiteit. Dat geeft rust in het hoofd de komende maanden."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden