Inside Melk

Mestwet en aanbindstal dagen Duitse melker uit

7 September 2018 - Herma van den Pol

Ook in Duitsland ervaren de melkveehouders tegenwind. Vooral in de deelstaat Beieren stapelen de uitdagingen zich op. Zo klinken er meer kritische geluiden over de grup- en aanbindstal. Andere uitdagingen zijn de mestwet en het overschot aan biologische melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Melkveehouders in Duitsland opereren in een spanningsveld. Enerzijds hebben ze te maken met de maatschappij, maar anderzijds zijn ze voedselproducenten. Anton Kreitmar, onderdeel van het Parlement van Beieren en Beierse Boerenbond, stelt dat de sector verantwoordelijk is voor de voedselvoorziening, energierevolutie en het beheer van het cultuurlandschap. 

Volgens hem stelt de nieuwe mestwetgeving de sector op de proef. Het gaat om de 'düngenverordnung' uit 2017, die stelt (kortweg): eigen mest eerst. Het zorgt er ook voor dat import wordt ontmoedigd, maar er is nog meer. "Er mag bijvoorbeeld voor een langere periode geen mest worden uitgereden. Ook moet de inzet en inhoud van mest strenger worden gemonitord. Daar komt nog eens bij dat, om in de toekomst mest op het land te brengen, veel boeren tienduizenden euro's moeten investeren. Een grote uitdaging voor de Beierse bedrijven, die doorgaans klein van omvang zijn", zo zegt Kreitmar.

Verbod grupstallen: gevaar voor 1 op de 2 melkveehouders

Alternatief voor mestwet
Hij stelt dat de grens van 170 kilo stikstof per jaar een probleem is bij het aan de gang houden van de kringloop. "Tevens moet alles gedocumenteerd worden, wat meer tijd achter het bureau betekent." De Boerenbond heeft ruim 26.000 handtekeningen verzameld en aan de Beierse minister van Landbouw overhandigd. Dit gaat gepaard met een oplossing die de waterkwaliteit borgt, maar waar boeren ook mee kunnen werken. Een feit is wel dat de landbouwsector niet meer de doorslag geeft. "Nieuwe metingen tonen aan dat de meeste fosfaat afkomstig is uit de waterzuivering."

Niet alleen in deze discussie speelt een rol, want er wordt ook gesproken over de rol van grup- en aanbindstallen. Ongeveer de helft van de 30.000 melkveehouders in Beieren maakt gebruik van dit staltype. "Circa 30% van de koeien bevindt zich in een grup- en/of aanbindstal. Als deze stal niet meer gebruikt mag worden, dan komt de toekomst van elke tweede melkveehouder in Beieren in gevaar. Wij zijn tegen een verbod, maar werken wel aan mogelijkheden om de stal te verbeteren."

Biologische sector en wolven
Een nieuw onderwerp is de wolf. Zonder natuurlijke vijanden groeit de populatie met 30% per jaar. Het betekent voor de bergregio dat er een keuze gemaakt moet worden: weidegang toelaten of een wolvenreservaat worden. Het gaat in elk geval niet samen. Bijna dagelijks worden er schapen en koeien door de wolven aangevallen.

Een andere uitdaging is de biologische sector, want er worden nog producten die van elders komen aangevoerd. Dit terwijl biologische melkveehouders meer produceren dan kopers nodig hebben. "In mijn beleving staat biologisch voor een korte afstand en zouden lokale bedrijven de vraag moeten invullen."

De marktleider is hierbij Aldi. "Waar verandering in moet komen, is dat de er steeds meer gevraagd wordt van melkveehouders en het product beter wordt, maar de melkprijs al 40 jaar relatief stabiel is."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden