Nieuws Rundvee

Reageren op wijziging I&R kan boete voorkomen

10 September 2018 - 11 reacties

Veehouders hadden ook in het weekend van 8 september te maken met problemen bij het aan- en afmelden van kalveren. Dit kan het risico op een boete in de toekomst sterk vergroten. De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) roept daarom op te reageren op de wijzigingen in het Identificatie & Registratiesysteem (I&R).

Iedereen die te maken heeft met het I&R-systeem kan tot en met 17 september nog zijn mening geven over de voorgestelde wijzigingen. Het gaat dan om de 'Regeling Identificatie en Registratie (I&R)' en de 'Regeling bestuurlijke boetes'. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gebruikt de reacties om te kijken of de wijzigingen doeltreffend zijn.

Meer regels en hogere boete
De NMV roept veehouders op om wel hun mening te geven over de wijzigingen. Die houden namelijk meer regels en hogere boetes in; zo kan een bedrijf in zijn geheel of gedeeltelijk op slot gezet worden en kan dat aangevuld worden met een GLB-randvoorwaardenkorting van 3% tot 100%. Er ligt nog een voorstel om daar een boete van €500 tot €1.500 bovenop te leggen. Het is ook nieuw dat een pasgeboren kalf gemerkt moet worden voordat het in het I&R-systeem gemeld wordt.

Een andere wijziging is dat de termijn voor het melden van het dier vervroegd is van 3 werkdagen naar 3 dagen. "Als een veehouder dit na die 3 dagen meldt, dan levert dat een boete op van €1.500 (zonder dat er rekening wordt gehouden met zon- en feestdagen)", stelt de NMV. Daarnaast krijgt de boer een boete van €500 als het oormerk niet op tijd besteld is en een boete van €1.500 als deze niet op tijd in het oor zit.

Storingen in het systeem
Van 31 augustus tot en met 4 september functioneerde het I&R-systeem niet. Maar, veehouders maakten afgelopen weekend opnieuw melding van problemen rondom het aan- en afmelden. Dit keer bleek het om gepland onderhoud bij CRV te gaan. Het zijn zaken waar in de wetsvoorstellen geen rekening mee gehouden wordt. Ook de zogenaamde 'zwakke datakoppelingen' blijven buiten schot.

De wijzigingen zijn een reactie op de zogenaamde meerlingenfraude die eind 2017 naar voren kwam. Het resulteerde in honderden bedrijfsblokkades. Daarbij wordt gemeld dat de Kamervragen rondom dit onderwerp pas eind september worden beantwoord. 

boerenbusiness.nl

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
11 reacties
tem 10 September 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10879887/reageren-op-wijziging-i-r-kan-boete-voorkomen][/url]
dit noemen we bureaucratie.
schoenmakers1 10 September 2018
voor mij is dit een volgende zet om de veehouderij systematische uit te roeien
Abonnee
mt 10 September 2018
We moeten er met z'n allen gewoon mee stoppen
Voel me totaal geen ondernemer meer, en al helemaal niet serieus genomen
Slaafs strontberoep ist geworden
maartje 10 September 2018
Het zijn gewoonweg vreselijke hoge boetes voor niet op tijd aanbrengen van oormerken en is bovendien levensgevaarlijk als je alleen bent om een oormerk in te brengen bij vleesvee en stieren je doet je uiterste best al om alles naar behoren te merken/hermerken en door te geven aan het I&R systeem maar die oormerken blijven niet altijd in het oor en gaan er soms wel 3 a 4 keer eruit een hele klus om alles naar behoren op orde te houden in een sector waar ontzettend veel arbeidsuren in gestoken worden en er wordt totaal niet voor betaald de volgende generatie heeft er zo toch helemaal geen zin meer in om als fraudeur neergezet te worden
Huug 10 September 2018
Schurken eerste klas zijn het waar is de LTO nu weer dan , slaap lekker door.
Piet 10 September 2018
Wat een gemekker dan is die toch een paar dagen later geboren( en ben inderdaad cu stemmer zoals iemand pas vroeg) en maaartje kan beter op stage.
schoenmakers1 10 September 2018
Wil Meulebroeks, daar achteraan in de hei met een best wel grote nieuwe stal, wat gaat lto tegen een boete van 1500 euro voor een kleine administratieve fout doen, toeslagrechten buiten beschouwing gelaten, vroeger op de las had je altijd een grote mond, of zeg je nu weer, wij doen niks voor die mensen, je had toen ook al een slecht punt voor geschiedenis, anders zou je nu niet kunnen slapen
schoenmakers1 10 September 2018
de las in bladel, ik schaam met niet, ik ben een oud klas genoot, maar ik geniet nou niet van je
ard 11 September 2018
om moedeloos van te worden.
gek he? dat we geen zin meer in veehouden hebben.
Lijfeigenen van de melkfabriek, en bij je strot genomen door de buro-politiek.

Maar ach; Je kunt beter onrecht lijden, dan onrecht doen.
p.s. waar moeten we de brieven heen sturen?
zandhaas 11 September 2018
mevrouw Schouten, wordt het niet eens tijd te gaan regeren ipv ons met deze onzinnige regeltjes te bedelven. U bent een kei in het 'oppassen op de winkel' ,maar doorpakken ho maar getuige het laatste nietszeggende grote krantenartikel omtrent kringlooplandbouw.
Jb 12 September 2018
Laat dit kabinet maar vallen zijn we van schouten af
Jb 12 September 2018
Hoe zit het eigenlijk met geïmporteerde kalveren uit andere eu landen dat is zeker niet van toepassing
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief