Inside Voer

Kleine prijsmutaties op voermarkt

11 September 2018 - Kimberly Bakker

Er zijn een aantal kleine prijsmutaties zichtbaar op de voermarkt. Zo staan de prijzen van snijmaïs en bierbostel onder druk, maar weet de prijs voor stro zich goed staande te houden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De handelaren melden dat de prijs van snijmaïs deze week onder druk is komen te staan, wat veroorzaakt wordt door het feit dat er steeds meer aanbod beschikbaar komt. Ook valt op dat de kwaliteit binnen Nederland regionaal (soms zelfs lokaal) zeer verschillend is. Voor fouragehandelaren is het lastig om de kwaliteit in te schatten en een gemiddelde prijs te geven. 

Zij schatten in dat voor de zeer slechte percelen €40 per ton franco boerderij wordt betaald, maar er zijn ook percelen snijmaïs waar de €70 per ton franco boerderij wordt aangetikt. Echter, over de gehele linie komt de prijs het dichtst in de buurt van de €60 per ton franco boerderij. Dat is een lichte daling ten opzichte van vorige week. 

Weidehooi zakt wat weg
De markt voor weidehooi is gezwicht onder het feit dat er maar weinig handel is. De handelaren meldden vorige week nog dat de markt voor weidehooi een oplopende trend vertoonde, maar niets blijkt minder waar. Deze week zet de prijs dan ook een daling weg, waardoor de prijs naar €200 per ton franco boerderij zakt. Handelaren melden dat dit veroorzaakt wordt doordat er minder vraag is; sommigen melden zelfs dat het product in Nederland sowieso niet heel gewild is.

Naast snijmaïs, staat ook de prijs voor bierbostel sterk onder druk. Dit heeft vooral te maken met het feit dat er weinig handel is in het product. De afgelopen periode werd gesproken van zeer lange levertijden, waardoor veehouders op zoek zijn gegaan naar alternatieven. Dit heeft ervoor gezorgd dat de prijs daalt naar €2,60 per procent droge stof.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)Ondanks de prijsverlaging noteert de prijs nog altijd ver boven het gemiddelde.

Stroprijs blijft stabiel
Er valt maar weinig te zeggen over de handel in stro. De meeste fouragehandelaren geven aan dat het rustig is en dat de markt zich goed staande weet te houden. Toch laat de prijs een kleine daling zien, waardoor de prijs uitkomt op €125 per ton franco boerderij.

Niet alleen de markt voor stro lijkt uiterst stabiel, maar ook de markt voor kuilgras is stabiel. De prijs voor dit product staat al weken op €50 per ton franco boerderij en het lijkt er niet op dat daar binnenkort verandering in gaat komen. Daarentegen laat de markt voor Engels raaigras wel een prijsmutatie zien. Er is maar weinig handel, waardoor de prijs naar €140 per ton franco boerderij daalt.

Waar is geen handel in?
Voeraardappelen zijn niet meer verkrijgbaar, waardoor de laatst genoteerde prijs blijft staan. Dat is €40 per ton franco boerderij. Ook is er zo goed als geen handel meer in roodzwenk, rietzwenk en veldbeemd. De prijzen voor die producten noteren respectievelijk €150, €150 en €155 per ton franco boerderij.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden