Shutterstock

Inside Melk

Melkproductie Nederland daalt het meeste

14 September 2018 - Herma van den Pol

De tropische dagen in augustus hebben de melkaanvoer geen goed gedaan. Nederland schrijft de grootste daling op en Frankrijk staat op de tweede plaats. Dit terwijl Duitsland de daling redelijk beperkt wist te houden. Betekent het dat het fosfaatrechtenstelsel zijn weerslag begint te krijgen op de melkaanvoer?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland meldt over augustus een min van 2,9% in de Nederlandse melkaanvoer, in vergelijking tot augustus 2017. Het levert een productie op van 1.147.765 ton melk. In combinatie met een lager vetgehalte (4,17%) laat de vetopbrengst zelfs een daling van 3,8% zien.

Grootste daling van 2018
De daling die de Nederlandse melkaanvoer over augustus heeft laten zien, is ook meteen de grootste daling van 2018; alleen in maart nam de aanvoer eveneens met 2% af. De daling van de maand augustus werd versterkt door een periode met tropische temperaturen. In de periode hiervoor was het ook warm, maar toen wist de productie in de benen te blijven door de lagere luchtvochtigheid.

Een andere factor die misschien meespeelt in de daling, is de krimp in de veestapel. Sinds begin juli worden er namelijk vrij consequent meer koeien geslacht. Ook zijn er meer dieren de grens overgegaan. Of dat inderdaad zijn weerslag heeft gehad op de melkaanvoer, moet de maand september gaan uitwijzen.

Daling minder fors in Duitsland en Frankrijk
Een andere indicatie voor het feit dat het fosfaatrechtenstelsel meespeelt, is het verschil tussen Nederland, Duitsland en Frankrijk. In Duitsland bleef de daling over augustus beperkt tot 0,5%, waar dan in Frankrijk 0,9% was. Opvallend, want juist in de moderne Nederlandse stallen kon de schade door de warmte de laatste jaren beperkt worden.

In totaal leverde Nederland tot en met augustus 9,49 miljoen ton melk af. Het is een min van 1,6% vergeleken met vorig jaar (-149.907 ton). De achterstand is daarmee toegenomen, hoewel het volume nog altijd fors boven het volume van 2015 ligt.De Nederlandse melkaanvoer laat over augustus een daling van bijna 3% zien.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden