Shutterstock

Inside Melk

Fosfaat: interesse in leaserechten blijft

19 September 2018 - Wouter Baan

Nu bekend is geworden dat de verplichte afroming (10%) van leaserechten blijft, is er in de markt meer duidelijkheid. Hoe reageert de prijs van fosfaatrechten hierop, en wat doet de prijs van leaserechten?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van fosfaatrechten bewoog vorige week overwegend stabiel. De markt leefde toen toe naar het moment waarop bekend zou worden of de verplichte afroming van leaserechten zou verdwijnen. Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) kwam 14 september met duidelijkheid. Zij maakte bekend dat de verplichte afroming bij leaserechten blijft.

De uitspraak is voor sommige melkveehouders een domper. In de markt werd immers voorzichtig rekening gehouden met het feit dat Schouten de afroming zou intrekken. Het gevolg: leaserechten zijn minder interessant geworden en de vraag naar kooprechten is verder toegenomen. Het aanbod blijft tegelijkertijd beperkt. 

Notering omhoog
De DCA-notering fosfaatrechten stijgt deze week met €4 tot €274,50 per recht. De bandbreedte ligt tussen de €270 en €278 per recht. Daarbij zijn er geluiden te horen dat deze prijzen de keuze tussen 'koeien ruimen' of 'fosfaatrechten kopen' niet makkelijker maakt. Op relatief veel bedrijven schijnt het een moeilijke legbare puzzel te zijn.

De vraag naar de zogeheten '0%-rechten' is levendig, met prijzen tot €200. Ondanks dat afromen verplicht is, blijft de vraag naar leaserechten staan. Meerdere commissionairs claimen aanbod te hebben tussen de €70 en €80 per recht. Melkveehouders bieden in de regel vaak niet meer dan €50 per recht.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden