Shutterstock

Analyse Countus Melkvee Index

Omslagpunt nadert voor melkveehouderij

27 September 2018

Het rendement in de melkveehouderij laat een minimale uitschieter naar boven zien. Het is iets wat vooral ingegeven is door de relatief goede melkprijs. Er zit echter een omslagpunt aan te komen, mede doordat de kosten gestaag oplopen. 

De Countus Melkvee Index komt in week 37 uit op 107,90 punten. Dat is een groot verschil met vorig jaar, want toen kwam de Melkvee Index uit op 134,40 punten. Het is echter wel een goede afspiegeling van de huidige situatie in de markt.

Uit de 'kwartaalmonitor fosfaat' van het CBS blijkt dat een hogere melkproductie per koe de kleinere omvang van de veestapel ten dele kon compenseren. In het tweede kwartaal van 2018 zet de daling in het aantal melkkoeien door. Bij een nagenoeg gelijkblijvende productie, daalt het gemiddelde productievolume. Door de relatief goede melkprijs zijn de inkomsten nog wel op niveau, maar lopen de uitgaven op (met name door de stijgende voerkosten). 

Druk op zuivelprijzen
Later in het jaar zal er druk komen te staan op de zuivelprijzen, vooral op de prijs van boter. Dit kan echter niet worden opgevangen door de kleine plussen in het eiwit. Ook de prijs van kaas leunt hier sterk op, waardoor er dringend verandering moet komen in de huidige situatie om zodoende de melkprijs te ondersteunen.

De melkveehouderij nadert op het moment een lastige fase. In 2019 gaat de brexit zijn uitwerking krijgen op de zuivelmarkt, waarbij geldt dat elke verstoring er 1 te veel zal zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief