Shutterstock

Nieuws Innovatie

Drijvende boerderij met 40 melkkoeien

25 September 2018 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

Als alles volgens plan verloopt, dan wordt de eerste drijvende boerderij ter wereld in november in Rotterdam geopend. Dat meldt Business Insider. 

De hightech-boerderij van het Nederlandse Beladon meet 27 bij 27 meter, zal uit meerdere verdiepingen bestaan en zal gemiddeld bijna 1.000 liter melk per dag produceren. De boerderij krijgt 40 koeien, een vrij gangbaar aantal voor een kleine boerderij. "Hoewel mensen het misschien raar en niet onlogisch vinden klinken, denken wij dat er op het water ruimte is voor groei en nieuwe technologieën", legt partner Minke van Wingerden van Beladon uit.

Van Wingerden en haar man Peter kwamen op het idee na een zakenreis naar New York. Tijdens hun bezoek werd de stad getroffen door de orkaan Sandy en daardoor overstroomde Manhattan en viel op veel plekken de stroom uit. In de nasleep van de orkaan was het moeilijk om aan verse producten te komen, omdat duizenden vrachtwagens hun bestemming niet konden bereiken.

Beladon besloot om een manier te zoeken om steden te helpen dicht bij hun inwoners voedsel te produceren, zodat leveringsproblemen het hoofd kunnen worden geboden. Uiteindelijk kwam het bedrijf met het ontwerp voor een boerderij die op water kan drijven: The Floating Farm.

Innovatie
Het idee borduurt voort op een aantal bestaande innovaties, zoals de boerderijen op daken en verticale landbouw in magazijnen of kantoren. Drijvende boerderijen kunnen zich volgens Van Wingerden aanpassen aan klimaatveranderingen en weerstand bieden aan orkanen. "Je beweegt mee met eb en vloed of andere vormen van waterstijging en dat heeft geen invloed op de voedselproductie, dus je kunt altijd vers voedsel maken binnen de stad."

De onderste verdieping van de boerderij bestaat uit machines om zuivel te verwerken en verpakken. De koeien bevinden zich op de tweede verdieping, net zoals de melkrobots. Beladon gebruikt de derde verdieping om klaver en gras te verbouwen, die de koeien kunnen eten.

De boerderij zal zo veel mogelijk recyclen. Zo zullen de koeien worden gevoed met afvalproducten uit de stad, zoals granen die overblijven in de lokale brouwerijen en bijproducten van molens. Beladon zal ook de mest verwerken van de koeien en dat als natuurlijke meststof verkopen.

Naast een commercieel bedrijf wil Floating Farm een educatiecentrum zijn wat betreft innovatieve technieken en stadslandbouw voor de scholieren, de studenten en het bedrijfsleven. Verder biedt de boerderij gelegenheid voor wetenschappelijk onderzoek naar voerproductie, reststofverwerking en het produceren van energie en drinkwater.

Meer drijvende boerderijen op komst
Na de aftrap van het project in Rotterdam gaat Beladon zich richten op het openen van meer drijvende boerderijen. Naast het produceren van zuivel ontwerpt het bedrijf ook drijvende kippenboerderijen. Ook daar moet de afvalstroom miniem zijn en de logistieke keten drastisch worden verkort.

Van Wingerden zegt snel boerderijen te willen openen in Singapore en China en laat weten ook in gesprek te zijn met een andere Nederlandse stad voor een tweede boerderij. 

Stank- en geuroverlast?
De havenautoriteiten hadden in eerste instantie bedenkingen tegen de boerderij van Beladon vanwege zorgen over stank- en geluidsoverlast. Maar Van Wingerden zegt dat de mest snel zal worden afgevoerd door robots en dat de stank zo tot een minimum beperkt zal blijven. En aan loeiende koeien is niet veel te doen.

"Sommige mensen zijn een beetje huiverig voor wat er te gebeuren staat, maar anderen kunnen niet wachten tot de eerste koeien komen", stelt Van Wingerden. "Die laatsten kijken er erg naar uit om een koe te zien hier in de haven."

Lees meer op Business Insider:
Donald Trump klaagt over Fed-baas Jerome Powell
Koopkracht stijgt vooral door hogere lonen
De economie groeit volgend jaar een tikje minder hard

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Bob 25 September 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10880043/drijvende-boerderij-met-40-melkkoeien]Drijvende boerderij met 40 melkkoeien[/url]
Hoe zit dat nu met weidegang?
Melkveehouder extensief 25 September 2018
Ik zie ook niks over grondgebondeheid?
stoffel 25 September 2018
als het hier 100mm regent in een dag hebben we hier ook een floatingfarm
Jb 26 September 2018
Laten ze de stedeling wel onze kant zien van ons werk woont er iemand op de coating farm want met vandalen en activisten ben je niet klaar
piet 27 September 2018
Het komt op mij over als dat er te weinig is nagedacht over het voer. "Dat wordt wel aangevoerd per schip" zal gedacht worden. Echter ook hier hangt een footprint aan vast. Al de reststromen is kracht voer. Dus maar enkele procenten van het totale rantsoen
Hugo Jansen 27 September 2018
En zijn er New Yorkers gestorven, toen ze drie dagen geen melk kregen? Is een ligplaats in een goed bereikbaar stukje haven niet veel duurder dan een gewone boerderij? Hoe zit het met orkanen die hele schepen op het land smijten? Gras op het dak voor voer?
Ik weet niet waar deze mensen geld mee denken te verdienen, maar niet met de exploitatie van 40 melkkoeien. Toch is dat de suggestie.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden