Shutterstock

Inside Voer

Vierde grassnede toont kwaliteit

25 September 2018 - Redactie Boerenbusiness

Na de beduidend mindere grassnedes van eerder dit jaar, is de vierde van goede kwaliteit. Wel is de opbrengst afhankelijk van de regio. Hebben melkveehouders daarnaast voldoende voer om de winter door te komen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edward Ensing, ruwvoerspecialist bij Barenbrug, is blij met de kwaliteit van de vierde snede. "De oogstomstandigheden waren uitzonderlijk goed. Het zonnige weer en de regen wisselden elkaar regelmatig af, waardoor de kwaliteit erg hoog is. De vierde snede bevat voldoende suikers en een hoog eiwitgehalte." 

Het gras heeft daarnaast goed kunnen drogen voordat het naar binnen werd gehaald; dat geldt zeker voor de boeren die de snede niet te vroeg gemaaid hebben.

Wisselende opbrengst
Over de opbrengst van de vierde snede valt nog te twisten. "De opbrengst verschilt per regio, wat door de weersomstandigheden van afgelopen tijd komt. Zo heeft het oosten van Nederland, ten opzichte van andere regio's, beduidend minder gras. Deze opbrengsten verschillen al gauw van 2,5 tot 4,5 ton per hectare", aldus Jos Groot Koerkamp, specialist landbouwzaaizaden bij Limagrain.

Ondanks een goede vierde grassnede hebben de meeste boeren door de droogte toch een tegenvallende opbrengst. In vergelijking tot afgelopen jaren missen de meeste veehouders ongeveer 30% tot 40% van de normale opbrengst.

Onvoldoende voor de winter
De oogst van dit jaar zal in elk geval niet voldoende zijn om de winter door te komen. De voorraden van vorig jaar zullen dus bepalend zijn. "Degenen met een redelijke voorraad zouden de winter door moeten kunnen komen, maar genoeg anderen zullen voer moeten inkopen om alsnog aan de behoeften van het melkvee te voldoen", aldus Groot Koerkamp.

Of er nog een vijfde snede komt, is onduidelijk. Dit zal ook afhankelijk zijn van het weer. "Zolang de temperatuur niet onder de 5 graden Celsius komt, blijft het gras nog langzaam groeien", geeft Gerard Abbink, adviseur bij Groeikracht, aan. Groot Koerkamp ziet het positief in "Een vijfde snede gaat er wel komen, al zal de opbrengst waarschijnlijk minder zijn."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden