Shutterstock

Inside Melk

Koper pakt niet door, prijs fosfaatrechten daalt

3 Oktober 2018 - Wouter Baan

Hoewel de handel in fosfaatrechten zeker niet stil ligt, blijven de prijzen hangen. Daarbij is er veel vraag naar relatief kleine porties. Waarom?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het woord 'afwachtend' typeert de houding van de kopers misschien nog wel het beste. Tegelijkertijd is de inschatting van commissionairs dat heel wat melkveehouders nog rechten moeten kopen om de fosfaatbalans sluitend te krijgen. Echter, de potentiële koper pakt vaak niet door.

De handel wordt soms vertraagd door de financierbaarheid van rechten. De (melk)veehouders die de financiële ruimte hadden om te schakelen, hebben dat vaak al gedaan. Degenen die nog moeten kopen, zijn vaak afhankelijk van derden. Er is momenteel veel vraag naar relatief kleine porties (à 100 kilo), omdat deze makkelijker te financieren zijn.

Geen boete riskeren
Daarbij is het op bedrijven puzzelen tussen rechten kopen, het ruimen van dieren en/of het leasen van rechten. Vrijwel niemand wil riskeren dat de bedrijfsspecifieke excretie overschreden wordt. Dit wordt namelijk gezien als een economisch delict; de wetgever heeft reeds aangegeven dat de boete sowieso hoger is dan de prijs van leaserechten.

In de afgelopen weken was de rek al uit de prijs, waardoor er wat aanbod loskwam. Daarbij komt er ook aanbod los van melkveehouders die de benutbare fosfaatruimte niet volledig ingevuld krijgen. Dit in combinatie met de afwachtende kopers maakt dat de DCA-notering fosfaatrechten met €4,50 daalt tot €271 per recht. Het is de eerste daling sinds eind juli (week 30).

De prijs van de '0-%-rechten' beweegt ongeveer om en nabij de €200 per recht, terwijl de leaserechten worden aangeboden voor €75 per recht.

Bekijk hier de laatste notering.

De notering laat weer een daling zien. 

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden