Shutterstock

Inside Melk

Snelle correctie voor melkprijs Fonterra

11 Oktober 2018 - Wouter Baan

Fonterra heeft de melkprijs naar beneden toe bijgesteld. Waar komt die op uit en wat is de reden voor deze daling?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Fonterra maakte begin september een melkprijsprognose bekend voor seizoen 2018/2019. Deze kwam uit op $6,75 per kilo per kilo milk solids (MS). Dit is lager dan in het seizoen daarvoor. Ruim 1 maand later laat de Nieuw-Zeelandse zuivelaar weten dat de prognose wordt gecorrigeerd en uitkomt in de range tussen de $6,25 en $6,50 per kilo MS. De kans dat de melkprijs aan de onderkant ($6,25) uitkomt, is realistischer dan dat deze aan de bovenkant ($6,50) van de range komt te staan.

Melkaanvoer groeit
De wereldwijde ruimere melkaanvoer is volgens de coöperatie de reden voor de negatieve correctie. Zo gaat men er vanuit dat de melkaanvoer in het eigen land met 1,3% toeneemt tot 1,55 miljard kilo MS. Dit als gevolg van de fraaie weersomstandigheden en een vroeg kalfseizoen op het zuidereiland.

1,3

procent

stijgt melkaanvoer 
Nieuw-Zeeland

Ook in andere delen van de wereld, zoals de Verenigde Staten en Argentinië, voorziet de Nieuw-Zeelandse zuivelaar een ruimere melkaanvoer. Ondanks de langdurige droogteperiode in Europa gaat Fonterra er vanuit dat de melkaanvoer daar stabiel blijft.

Wel benadrukt Fonterra dat de aanvoer grillig is, omdat dit afhankelijk is van de weersomstandigheden. Met de kennis van nu, verwacht Fonterra echter dat het aanbod sneller gaat groeien dan de vraag naar zuivelproducten.

Vervelende boodschap
Miles Hurrel, interem CEO bij Fonterra, zegt dat hij zich kan voorstellen dat de lagere melkprijs slecht valt bij de melkveehouders. Toch is het belangrijk dat ze vroegtijdig op de hoogte zijn van de bijstelling, zodat er tijd is om te sturen in de bedrijfsvoering.

Afgelopen jaar boekte Fonterra voor het eerst een fors verlies van $196 miljoen. Deze tegenvaller maakt dat Fonterra waarschijnlijk voorzichtig is in het wekken van (te) positieve verwachtingen.

1 NZ-dollar = €0,5613

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox