Shutterstock

Inside Melk

Europese melkaanvoer laat een veer

18 Oktober 2018 - Wouter Baan

De melkaanvoer in Nederland over september laat een flinke daling zien en ligt zelfs op het laagste niveau in jaren. Ook in andere Europese landen hapert de melkaanvoer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In september collecteerden de zuivelverwerkers in Nederland 1.089.028 ton melk. Daarmee duikt de melkaanvoer zelfs onder het 5-jarig gemiddelde. Vergeleken met dezelfde maand in 2017 is er sprake van een teruggang van 4,5%. De dagproductie is over september 36.300 ton, vergeleken met 37.025 ton in augustus.

De krimp in de melkaanvoer heeft deels te maken met het weer. De temperaturen in september lagen iets hoger dan normaal. De krimp van de veestapel is de belangrijkste reden van de teruglopende melkaanvoer. Tussen april 2017 en april 2018 daalde het aantal melkkoeien in Nederland met 64.000 tot 1,63 miljoen, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Over de eerste 9 maanden van 2018 komt de Nederlandse melkaanvoer uit op 10,57 miljoen ton. Daarmee ligt de melkcollectie 1,86% achter op 2017.

De melkaanvoer krimpt in september met 4,5% vergeleken met een jaar eerder. 

Droogte heeft impact
In Duitsland komt de melkaanvoer, van januari tot september, uit op 22,1 miljoen ton. Dit is 2,9% boven het niveau van vorig jaar. In augustus collecteerden Duitse verwerkers 2,7 miljoen ton, een plus van 0,5% vergeleken met 2017. Wat opvalt is dat de melkaanvoer over augustus ineens een veel kleinere plus laat zien, vergeleken met de maanden daarvoor.

De Duitse melkaanvoer over september is nog niet bekend. Het is goed mogelijk dat de melkaanvoer voor het eerst dit jaar onder het niveau van vorig jaar uitkomt; de voorlopige weekcijfers laten sinds de eerste week van september namelijk een teruggangzien tot 1%. Deze teruggang houdt waarschijnlijk verband met de langdurige droogte deze zomer, waardoor er meer melkkoeien naar de slacht zijn gebracht.

De Duitse melkaanvoer laat in augustus duidelijk een teruggang zien. 

Krimp in Frankrijk
De Franse melkaanvoer komt over augustus uit op 1,91 miljoen ton. Dit is een daling van 1,2% vergeleken met een jaar eerder. In juli lag de melkcollectie nog 0,6% boven het niveau van 2017. Daaruit kan opgemaakt worden dat de Franse melkaanvoer terugloopt. Eens te meer omdat de weekaanvoer in september zelfs onder 3,5% onder het niveau van vorig jaar ligt. Ook hier is de droogte waarschijnlijk de oorzaak van de krimp.

Ook in Italië ligt de melkaanvoer over augustus voor het eerst dit jaar onder het niveau van 2017 te liggen. In Polen blijft de aanvoer wel voor op vorig jaar, al pakt de plus over augustus wel minder ruim uit.

De Franse melkaanvoer duikt in augustus onder het niveau van vorig jaar. 

Stuttend effect? 
De dalende melkaanvoer in Europa kan een stuttend effect geven op de zuivelmarkt. In de afgelopen weken is sprake van flinke prijsdruk in het melkvet (boter en room). De Duitse kaasprijs houdt vooralsnog stand op een hoog niveau, maar er wordt in de markt getwijfeld of deze prijs kan standhouden. Doorgaans laat de kaasprijs in het vierde kwartaal een aanzienlijke daling zien.

Een minder ruime melkaanvoer in Europa kan een bodem leggen in het melkvet en kan bovendien de druk op de kaasprijs laten afvloeien. De komende weken moet blijken hoe de zuivelprijzen op de krappere melkaanvoer gaan reageren. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden