Shutterstock

Nieuws Stalsysteem

Grupstaldiscussie speelt weer op in Duitsland

30 Oktober 2018 - 1 reactie

In Duitsland staat de toepassing van de grupstal al langer ter discussie, maar tot een verbod kwam het niet. Desondanks maken de melkveehouders in de deelstaat Beieren zich grote zorgen, omdat de zuivelverwerkers dreigen met kortingen op (of zelfs het niet meer ophalen van) de melk.

Het gebruik van de grupstal is nog altijd gemeengoed in de sector in de deelstaat Beieren, wat de grootste zuivelstaat van Duitsland is. Circa de helft van de 30.000 melkveebedrijven maakt daar namelijk gebruik van een grupstal.

Het systeem staat al langere tijd ter discussie, voornamelijk vanwege het aspect dierenwelzijn. De Duitse politiek besloot een paar jaar geleden om het gebruik van de grupstal niet te verbieden, mede omdat dit syteem meestal hand in hand gaat met weidegang.

Korting op melkprijs 
Niet de politiek, maar de markt wil nu het jaarrond houden van melkvee in aanbindstallen ontmoedigen. Er doen geluiden de ronde dat diverse verwerkers in Duitsland de melk uit een grupstal willen afwaarderen via een korting op de melkprijs. Mogelijk zouden de zuivelaars de melk op den duur zelfs niet meer willen ophalen.

Dit is tegen het zere been van boerenbelangenbehartigers in Beieren. Zij vinden dat  de verwerkers discrimineren door melk uit een grupstal af te waarderen. Walter Heidl, de voorzitter van de Bayerische Bauernverband, vreest voor een structuurbreuk als de zuivelaars de plannen ten uitvoer brengen. Het ontmoedigingsbeleid kan voor veel bedrijven de nekslag zijn, omdat zij dan 'verplicht' over moeten op een ander systeem. Dit brengt hoge investeringskosten met zich mee.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Wessels 3 November 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10880354/grupstaldiscussie-speelt-weer-op-in-duitsland]Grupstaldiscussie speelt weer op in Duitsland[/url]
Wat een flauwekul allemaal
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Analyse Melk

Duitse melkaanvoer was ook in oktober krap

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief