Shutterstock

Nieuws Droogte 2018

Zweedse veehouder krijgt steun van overheid

6 November 2018 - Kimberly Bakker - 1 reactie

De regering in Zweden heeft besloten om bijna €39 miljoen uit te keren aan de schapen-, runder- en melkveehouderijen. Dit doet zij naar aanleiding van de droogte van afgelopen zomer. Ook zijn er diverse voorstellen gedaan voor verdere steun in 2019.

De regering laat weten dat de steun bedoeld is voor schapen-, runder- en melkveehouderijen die getroffen zijn door de droogte. Dit heeft er onder meer in geresulteerd dat er komende winter onvoldoende veevoer beschikbaar is.

De steun valt onder de 'de-minimus-regeling', waarmee er in een periode van 3 jaar maximaal €15.000 mag worden besteed aan 1 bedrijf. Een boer komt in aanmerking wanneer hij/zij tenminste 10 diereenheden in bezit heeft. Ter illustratie: 1 rund telt als 1 diereenheid, terwijl 1 schaap als 0,15 diereenheden telt. Voor elk diereenheid wordt €40 uitgekeerd. De steun wordt in december 2018 uitbetaald.

Klein deel van de kosten
Uit een rapport van Sveriges Television, de publieke omroep in Zweden, blijkt echter dat de steun slechts een klein gedeelte van de kosten dekt. "De steun zou gerelateerd moeten zijn aan de grootte van het bedrijf", zegt de Zweedse boer Axel Olov Karlsson tegen de omroep.

De veehouder zegt dat de extra onkosten voor veevoer hem dit jaar zo'n €145.000 tot €200.000 gekost hebben. "We realiseerden ons begin juli al dat het niet goed zou komen en durfden er niet op te vertrouwen dat een tweede oogst ons het verlies van de eerste oogst zou teruggeven. Daarom besloten we om voer in te kopen."

We realiseerden ons al vroeg dat het niet goed zou komen

- Axel Olov Karlsson

Mirja Hers, afdelingshoofd bij de instantie die de steun verzorgt, zegt op de hoogte te zijn van de gespannen situatie in de sector. "Daarom hebben we besloten het geld voor de jaarwisseling uit te keren."

Plannen voor 2019
De overheid laat weten dat er ook al plannen zijn gemaakt voor 2019. Het gaat om het tweede deel van het crisispakket (€73,5 miljoen). Op basis van diverse gesprekken met veehouderijen, belangenorganisaties en relevante instanties zijn er 2 voorstellen gedaan voor de verdeling van de steun. 

In het eerste voorstel wordt het bedrag op basis van het dieselverbruik in 2018 verdeeld. "Wij vinden dat dit de stijgende kosten op het bedrijf goed weerspiegelt", zo laat de instantie weten. Ook de bedrijven die een lager inkomen hadden (door een verminderde oogst), krijgen door dit voorstel een deel van de steun.

In het tweede voorstel wordt de steun verdeeld op basis van het aantal dieren op het bedrijf. Dit voorstel heeft niet de voorkeur, zo laat de partij weten. Het is nu wachten tot de regering een besluit neemt over deze 2 voorstellen, waarna deze op zijn vroegst in juni 2019 uitbetaald kan worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
geert 6 November 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10880426/zweedse-veehouder-krijgt-steun-van-overheid]Zweedse veehouder krijgt steun van overheid[/url]
waarom in Nederland niet ? Carola Schouten is overal tegen als het om boeren gaat. Ze krijgt steeds steun van de kleine linkse partijen ,dat is haar kracht. Misschien heeft het met haar geloof te maken . Ze laat de boeren vallen als een baksteen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden