Eigen foto

Inside Melk

Prijs fosfaatrechten stijgt explosief snel

28 November 2018 - Wouter Baan

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) liet aan het begin van de week weten dat de melkveehouders beboet worden wanneer zij meer fosfaat produceren dan het aantal rechten toestaat. Wat doet het met de prijs van fosfaatrechten?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De harde opstelling van Schouten doet melkveehouders beseffen dat het menens is bij een bedrijfsspecifiek fosfaatoverschot. Naar verluidt komen nog altijd veel melkveehouders fosfaatruimte tekort en zij melden zich nu op de markt.

Explosieve prijsstijging
In een korte tijd is de prijs hard gestegen. Tot maandagmiddag toonde de markt nog een dalende trend, waarbij de prijzen terug waren gezakt tot €200 per recht. Inmiddels worden rechten weer verhandeld voor prijzen boven de €240 per recht. Op basis van de opgaven stijgt de DCA-notering met €15,50 tot €239,50 per recht. 

Voor meerdere melkveehouders is kopen geen optie, omdat zij de liquide middelen vaak niet hebben en de financiering dus niet rond krijgen. Zij oriënteren zich op leaserechten; die op het moment worden verhandeld voor prijzen tussen de €50 en €60 per recht. Ook leasen vraag vraagt om liquide middelen, want een volume van 500 kilo fosfaat (á €55 per recht) kost ruim €25.000. Veelal moet het geld direct beschikbaar zijn.

Nog weinig aanbod
Volgens een handelaar zijn er in de afgelopen 2 dagen veel rechten verhandeld; in die 2 dagen bemiddelde zijn kantoor voor 5.000 kilo. Het aanbod is inmiddels flink opgedroogd. Op internet wordt nog maar krap 12.000 kilo aan kooprechten aangeboden, waar het aanbod de afgelopen soms wel 5 keer zo groot was. Hoewel de markt duidelijk de richting naar boven heeft gekozen, is niet duidelijk of de prijsstijging doorzet.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden