ChameleonsEye / Shutterstock.com

Inside Melk

Fonterra opnieuw negatief over melkprijs

6 December 2018 - Wouter Baan

De Nieuw-Zeelandse coöperatie Fonterra heeft de melkprijs opnieuw bijgesteld. Wat is hier de reden van, en waar komt de verwachting nu op uit?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Fonterra kondigde voor de start van seizoen 2018/2019 een prognose van de melkprijs aan van 7 Nieuw-Zeelandse dollar ($) per kilo milk solids. Hiermee kwam de melkprijs net niet in de top 3 terecht, maar het gaf wel blijk van het vertrouwen dat de coöperatie in de markt had. Naderhand is de prijs 2 keer bijgesteld en nu (december) maakt Fonterra bekend dat de prijs opnieuw lager uitpakt.

De Nieuw-Zeelandse zuivelaar schrijft in een verklaring dat de melkprijs voor seizoen 2018/2019 naar verwachting uitkomt tussen de $6 en $6,30 per kilo milk solids. Daarbij zou een niveau in het midden van de range het meest waarschijnlijk zijn, zo meldt de zuivelcoöperatie. Ondanks de correcties is de melkprijs nog altijd bovengemiddeld.

Het verloop van de melkprijs, waarbij die van 2018/2019 nog niet definitief is.

Forse melktoename
De correctie van de melkprijs is een gevolg van de flinke melktoename in Nieuw-Zeeland. Over de periode juni tot en met september noteerde de melkaanvoer een plus van bijna 6%, vergeleken met dezelfde periode in 2017. Fonterra verwacht dat de melkaanvoer in Nieuw-Zeeland dit jaar met 3% groeit tot 1,55 miljoen kilo milk solids. De toename is vooral een gevolg van de goede grasoogst en een vroeg kalfseizoen. Het weertype in Nieuw-Zeeland wordt mede bepaald door het weerfenomeen El Niño.

De vraag naar zuivelproducten op de wereldmarkt (vooral China en Azië) valt volgens Fonterra niet tegen. Wel heeft het bedrijf last van diverse geopolitieke spanningen, waardoor de export naar sommige markten wat onder druk staat. Deze factoren temperen het vertrouwen in de zuivelmarkt.

GDT in het rood
Volgens John Monaghan, de topman van Fonterra, is de beweging op de Global Dairy Trade (GDT) tekenend voor de situatie; de gemiddelde prijs op de veiling laat sinds de zomer een daling zien. Wel lijkt de bodem (voor nu) te zijn bereikt, want bij de laatste veiling (die van 4 december) werd voor het eerst weer een plus geschreven: +2,2% tot $2.819 per ton.

Sinds juni laat de GDT een dalende trend zien.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden