Shutterstock

Inside Voer

Kleine eindejaarssprint gaande op voermarkt

11 December 2018 - Kimberly Bakker

In de voermarkt is op het moment een kleine eindejaarssprint gaande, waarbij er met name vraag is naar snijmaïs, kuilgras en aardappelproducten. Heeft dit al effect op de prijzen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De kleinere melkveehouders hebben de zogenoemde 'eindejaarssprint' in gang gezet. Volgens een fouragehandelaar kopen zij doorgaans weinig in, omdat ze veelal zelfvoorzienend zijn. Echter, het droge weertype van de afgelopen zomer heeft de voorraad flink gedecimeerd. Deze veehouders moeten nu dus alsnog ruwvoer bijkopen. 

Het resulteert in een kleine 'eindejaarssprint'. De sprint is dit jaar kleiner dan in andere jaren, voornamelijk omdat de grotere melkveehouders niet extra bijkopen. Zij hebben de afgelopen tijd voldoende voer ingekocht en zien het nu waarschijnlijk aan tot maart 2019. Dit zorgt er eveneens voor dat er maar weinig prijsmutaties zichtbaar zijn.

Stroprijzen blijven stabiel
De prijs voor zowel tarwe- als gerstestro blijft opnieuw staan op €140 per ton franco boerderij. Daarentegen laat de bovenkant van de prijsrange deze week wel een lichte stijging zien; voor de goede kwaliteit wordt nu €155 per ton franco boerderij betaald, waar dat eerder nog zo'n €150 per ton franco boerderij was.

De prijs voor weidehooi blijft deze week ook stabiel en noteert wederom €240 per ton franco boerderij. Hierbij gaat het wel om goede kwaliteit, bij mindere kwaliteit zakt de prijs gauw terug tot €220 à €230 per ton franco boerderij. Daarnaast is de verwachting dat de prijs de komende periode niet bijzonder veel wijzigingen zal gaan laten zien.

De prijs voor Engels raaigras laat sinds juli een stijging zien.

Engels raaigras hoog, maar stabiel
De prijs van Engels raaigras blijft stabiel op €160 per ton franco boerderij; er gebeurt verder maar weinig in de markt. Dat geldt niet voor de handel in kuilgras. Er is meer vraag en het product lijkt weer wat populairder te worden. Het zorgt nog niet direct voor een prijsstijging, want de prijs blijft staan op €50 per ton franco boerderij. De handelaren laten daarbij weten dat het lastig blijft een schatting te geven, gezien de prijs erg afhankelijk is van de kwaliteit.

De prijs voor bierbostel is bij de start de voorzichtige sprint niet overeind gebleven. De prijs laat deze week een neerwaartse mutatie zien tot €2,65 per procent droge stof. Diverse handelaren geven aan dat de markt wat lastiger is geworden.

Weer wat voeraardappelen op de markt
Fouragehandelaren melden dat aardappelpersvezels lastig te verkrijgen zijn, terwijl de vraag redelijk is. De prijs is recent vastgesteld op €44 per ton. Daarbij is er ook weer vraag naar (en aanbod van) voeraardappelen. Echter, het gaat dan voornamelijk op de glasaardappelen, welke kort te bewaren zijn en het liefst binnen 14 dagen verwerkt moeten worden. De prijs voor deze aardappelen komt op €35 per ton franco boerderij.

In veldbeemd is weinig handel, waardoor de prijs blijft staan op €155 per ton franco boerderij. Daarbij laat zowel rood- als rietzwenk een minimale prijsstijging zien; tot €170 per ton franco boerderij. Er is dan ook meer vraag naar dit product. Ook snijmaïs is in trek, maar daar weet de prijs (nog) niet te stijgen. Deze komt uit op €65 per ton franco boerderij.

Hoge inkoopprijs
Waar de fouragehandelaren het in ieder geval over eens zijn, is dat de prijzen dit jaar bijzonder hoog liggen. Volgens een aantal heeft dat ook te maken met de hoge prijzen in het buitenland. Hierdoor is het duurder om het product in te kopen. In combinatie met de transportkosten, maakt dit dat de veehouder in Nederland meer moet betalen dan doorgaans het geval is.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden