Shutterstock

Nieuws FrieslandCampina

FrieslandCampina kiest voor gebalanceerde groei

19 December 2018 - Tim Roetman

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina meldt dat haar ledenraad heeft ingestemd met het voorstel voor gebalanceerde groei. Dit betekent dat de melkaanvoer moet gaan correleren met de marktvraag. De regel wordt vanaf 1 januari 2019 ingevoerd.

Het lag in de lijn der verwachting dat de ledenraad akkoord zou gaan met het voorstel. De zuivelcoöperatie wil namelijk dat de groei van de totale melkplas correleert met de groei in de consumptie. De verwerker zegt dat het marktconforme groeipercentage voor 2019 en 2020 vastgesteld is op 1,5%.

Korting op de melkprijs
Wanneer de collectieve groei hoger uitvalt dan die 1,5%, dan worden de te snel gegroeide melkveehouders gekort op hun melkprijs. Die korting komt uit op €0,10 per kilo en geldt voor de melkveehouders die harder gegroeid zijn dan hun vergelijkingsruimte en latente ruimte toestaan.

Frans Keurentjes, voorzitter van FrieslandCampina, geeft aan dat de kans klein is dat er daadwerkelijk gekort wordt. Dit omdat het stelsel van de fosfaatrechten groei sowieso al een stuk lastiger maakt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Achtergrond melk

FrieslandCampina doet boete, CEO belooft herstel

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden