Shutterstock

Inside Melk

Melkprijs Arla lager van start in 2019

31 December 2018 - Wouter Baan

De melkprijs van de Scandinavische zuivelcoöperatie Arla opent de eerste maand van het nieuwe jaar op een lager niveau. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Arla voert voor januari zowel een verlaging door op vet als op eiwit. De vetprijs daalt met €0,18 tot €3,97 per kilo en de prijs van eiwit daalt met €0,20 tot €4,36 per kilo. De melkprijs (bij 4,41% vet en 3,47% eiwit) komt daarmee uit op €32,30 per 100 kilo. Dit is inclusief een kwaliteitspremie van €1,20 per 100 kilo.

In praktijk valt de voorschotprijs meestal hoger uit, gezien er bij Arla ook premies kunnen worden verdiend bij deelname aan het programma 'Arla Garden Plus', VLOG-melk (GMO-vrije melk) en weidegang (€0,50 per 100 kilo).

Lagere vetverwaarding
In een verklaring zegt directeur Johnnie Russel dat deze correctie een gevolg is van de lagere verwaarding van het melkvet. "Wij zijn daar niet ongevoelig voor." In het vierde kwartaal gingen de boternoteringen in Europa behoorlijk hard omlaag, maar die dalende trend is inmiddels gestopt.

In diezelfde periode daalden ook de kaasprijzen, maar ook die hebben een bodem gevonden. Dit tastte de grondstofwaarde aan en dat zet de uitbetalingsprijzen onder druk. In de melkprijs van FrieslandCampina vertegenwoordigt Arla minder dan 10% van de melkprijsbepaling. De garantieprijs wordt op Oudejaarsdag bekendgemaakt. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden