Shutterstock

Inside Melk

Ierse melkproductie maakt enorme groeispurt

8 Januari 2019 - Wouter Baan

De melkaanvoer in Ierland toont sinds augustus grote plussen en die stijgende trend zet in 2019 zeer waarschijnlijk door. De grote Ierse melkverwerkers voorzien ...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De trend die de Ierse melkaanvoer sinds de zomer van 2018 laat zien, is opvallend. Daar waar producerende landen op het vaste Europese land een teruggang laten zien, is de situatie in Ierland precies omgedraaid. Gezien ook Ierland afgelopen zomer geteisterd werd door de droogte, is dat best opvallend.

In oktober lag de melkaanvoer maar liefst 20% hoger dan 1 jaar eerder; in exacte volumes pluste de melkaanvoer met 111.000 ton tot 661.000 ton. Ter vergelijking: in diezelfde maand daalde de Nederlandse melkaanvoer met 64.000 ton (-5,5%) tot 1,1 miljoen ton.

Geen last van droogte
De verwachting is dat de Ierse melkaanvoer in 2018 boven de 7,5 miljoen ton uitkomt, wat een plus van 1% à 2% betekent. Tegenover de toename in oktober valt dat mee, omdat de melkaanvoer in de eerste helft van 2018 achterbleef op 2017. Voor 2019 is de verwachting dat de melkaanvoer naar 7,8 miljoen ton stijgt (+4%).

Vrijwel alle spelers op het Ierse zuiveltoneel voorzien dit jaar een flinke toename. Zo verwacht Glanbia, de grootste melkverwerker van het land, een toename van 5% (+120.000 ton). De groeicijfers die Glanbia de laatste 10 jaar liet zien, zijn indrukwekkend. Tussen 2009 en 2018 nam de melkaanvoer met 82% toe tot 2,37 miljoen ton. Daarmee heeft het bedrijf momenteel een marktaandeel van ruim 30% in de Ierse melkplas.

Ook de andere grote spelers (zoals Dairygold, Kerry Group en Lakeland Dairies) voorzien dikke plussen in de melkproductie.

Impact op zuivelmarkt?
De vraag is of de melktoename de Europese zuivelmarkt in 2019 verstoort. Ierland is qua omvang een Europese middenmoter en geen prijsmaker of -breker. Dit neemt niet weg dat de Ierse melktoename op het Europese vasteland niet onopgemerkt blijft. Zo laten partijen op de Europese markt weten dat er sinds enkele maanden meer Ierse boter en room naar het vasteland wordt getransporteerd. Dit drukte in het vierde kwartaal onder meer de boterprijs.

De groei die de Ierse productie sinds het vierde kwartaal liet zien, wordt nu nog tenietgedaan door de minnen in Nederland, Frankrijk, Italië en Duitsland. Als de melkprijs en het groeiseizoen dit jaar goed zijn, dan kan de Europese melkaanvoer later dit jaar zomaar weer toenemen. En dan valt de Ierse melktoename waarschijnlijk meer op. Op de wat langere termijn is de groeispurt die de Ierse zuivelsector laat zien, daardoor een niet te onderschatten factor.

Sinds september produceren Ierse melkveehouders fors meer melk.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden