Nieuws Droogte

Britse melkproductie hapert door droogte

9 Juli 2018 - 1 reactie

De melkproductie in het Verenigd Koninkrijk weet zich, ondanks de droogte, nog te handhaven. Toch schuilt er (richting de winter) ook een gevaar. De Britten houden al rekening met minder melk, maar er bestaat een kans dat die daling nog lager uitpakt.

Voor de Britse agrarisch ondernemer wordt het jaar 2018 absoluut geen topjaar. Zo begon het seizoen nat en koud en moest er zelfs een beroep gedaan worden op de voervoorraden en het strooisel. Dit omdat de koeien nog niet naar buiten konden.

Droogte legt grasgroei stil
Voor een korte periode keerde het tij, maar nu deelt droogte een volgende tik uit aan de sector. "Het huidige droge en warme weer belemmert de grasgroei. Ook voor de winning van stro, een bijproduct van de graanteelt, is het slecht nieuws. Dit omdat het een korte stengel oplevert, en als gevolg daarvan wordt voorraad ruwvoer krap", aldus Andrew Ward van Forage Aid.

Grasland is op de eerste plaatsen uitgeput

In het zuidwesten van het land zijn de grootste problemen. "De eerste boeren geven extra voer aan de koeien, omdat het grasland uitgeput is", aldus de belangenbehartiger van de boeren in Engeland en Wales (de NFU). Niet alleen de melkveehouders zijn gedwongen om de voorraden, die bedoeld zijn voor de winter, aan te spreken. Ook schapenhouders zijn genoodzaakt om bij te voeren, wat de druk alleen maar opvoert.

Oplopende melkprijs helpt
Met het bovenstaande in het achterhoofd is het goed nieuws dat de melkprijzen oplopen, wat melkveehouders de ruimte geeft om voer aan te kopen. Daarnaast laat de melkaanvoer (weekbasis) nog maar een lichte hapering zien. In de laatste week van juni ging het slechts om 0,5% minder melk, ten opzichte van 1 jaar eerder.

De verwachting is dat melkaanvoer onder het volume van seizoen 2017/2018 blijft. Echter, wanneer het warme weer aanhoudt en de voerprijzen verder toenemen, dan kan het nog weleens spannend worden. Dit omdat de marges op het eiland relatief klein zijn, en dat kan de vraag naar zuivel verder aanjagen.

Ierland
Ook in Ierland begint het spannend te worden. Daar viel namelijk voor het laatst op 21 juni neerslag, en heerst momenteel en hittegolf. Aangezien de sector daar sterk afhankelijk is van de grasgroei, neemt de spanning gestaag toe. Zo liet Glanbia al een mix van soja en luzerne aanvoeren, om zijn leveranciers te kunnen helpen.

Het bovenstaande is waarschijnlijk ook de reden dat de aanvoer richting Glanbia in de buurt blijft van het niveau van 1 jaar eerder. Echter, Kerry meldt al wel een daling van 4%. De koeien produceren minder, maar de prijzen voor hooi en stro nemen daarentegen snel toe.

Voor komende week worden nog geen veranderingen in het weer voorzien. Eerdere berichten, die aangaven dat de kans op regen toenam, zijn opnieuw aangepast. En daarmee houdt de spanning in de markt aan.

boerenbusiness.nl

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
mdb 9 Juli 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10879212/britse-melkproductie-hapert-door-droogte][/url]
Waar hapert het niet?overal dus
Behalve bij degene die koeien voeren als varkens. Veel liters, onder de streep weinig pegels
hans 9 Juli 2018
Zullen de melkboeren eidelijk zien dat minder productie een hoger rendement oplevert.
Alleen, dan zullen "ondernemers", die koeien voeren als varkens, zeg maar de Nederlandse melkveehouder in het algemeen, wel weer de productie opjagen om de industrie weer hun goedkope grondstof te verzekeren, en de Europese melkveehouder kan weer de mond afvegen.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws melk

Melkaanvoer blijft ook in juli boven niveau 2021

BB TV Robert de Vries

Hittegolf doet Nederland deze week verder uitdrogen

Video Robert de Vries

De droogte zit voorlopig stevig in het zadel

Nieuws Melkaanvoer

Nieuw-Zeeland laat dal melkproductie achter zich

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief