Agrifoto

Inside Voer

Zorgt tekort in Frankrijk voor hogere stroprijzen?

22 Januari 2019 - Kimberly Bakker

Volgens diverse media kampen Franse veehouders nu al met een ruwvoertekort. Hierdoor laten de stroprijzen in het land een flinke stijging zien. Hoe hard werkt die stijging door in de Nederlandse prijs?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De rustige periode van een aantal weken geleden is nu nagenoeg voorbij. De vraag neemt verder toe en de handel wordt steeds constanter. Daarbij blijkt dat er deze week vooral meer vraag is naar stro en weidehooi en dat resulteert in hogere prijzen.

Problemen op Franse markt
Verschillende Franse media schrijven dat veehouders niet langer genoeg voer hebben om de wintermaanden door te komen. Hierdoor zijn boeren gedwongen om extra stro en hooi aan te kopen, waardoor de prijzen op de interne markt flink stijgen. De Franse markt kampt met strotekorten, omdat het product ook voor andere doeleinden wordt gebruikt (zoals in de methanisering).

De resten van het stro en de maïs mogen sinds mei 2018 gebruikt worden voor bijvoorbeeld methanisatie, waardoor veehouders met grote tekorten te maken hebben. Daarom heeft de vakbond MODEF de Franse minister van Landbouw gevraagd om dit per 1 februari te verbieden. Volgens de partij is dit noodzakelijk omdat veel Franse familiebedrijven niet genoeg liquide middelen hebben om extra voer aan te kopen.

In Frankrijk zou de prijs vandaag de dag op €110 tot €150 per ton franco boerderij liggen, afhankelijk van de transportafstand. Dat is ruim 2 keer zoveel als normaal het geval is. Daarnaast is er niet altijd voldoende voorraad, waardoor de veehouders gedwongen zijn om stro uit Spanje te halen. Dit heeft ook gevolgen voor de Nederlandse markt, want daardoor laten ook hier de prijzen een stijging zien.

Er was de afgelopen periode steeds meer vraag naar stro en vorige week bleek al dat ook Duitsland en het Verenigd Koninkrijk meer aan de markt komen. De prijs in Nederland komt deze week uit op €145 per ton franco boerderij, een stijging van €5 per ton. Opvallend is dat voornamelijk de bovenkant van de markt een stijging laat zien, want de onderkant blijft stabiel op €135 per ton franco boerderij. Wie zijn product gesneden wil laten afleveren, is vaak nog €5 meer kwijt.

Verschillende fouragehandelaren laten weten dat het zeer lastig is een voorspelling te doen van de toekomst. "We bevinden ons pas op de helft van het stroseizoen en daarnaast is nog niet goed duidelijk of er sprake gaat zijn van een vroeg voorjaar. Het is dit seizoen een kwestie van afwachten", zo luidt het devies.

De prijs voor stro laat wederom een stijging zien.

Meer vraag naar hooi
Zoals hierboven al werd benoemd, zijn Franse veehouders ook begonnen met het aankopen van extra hooi. Hierdoor laat de prijs in Nederland een stijging zien tot €245 per ton franco boerderij. Fouragehandelaren melden dat het steeds lastiger wordt om weidehooi van goede kwaliteit te vinden, waardoor de bovenkant van de prijsrange verder toeneemt. Hier en daar wordt voor de (zeer) goede kwaliteit al een prijs van €260 per ton franco boerderij neergelegd. 

Daarentegen blijft de vraag naar bierbostel stabiel, waardoor deze prijs wederom uitkomt op €2,75 per procent droge stof. Ook voor dit product geldt dat er sprake is van krappe voorraden. "Ook bij dit product zijn we afhankelijk van een vroeg voorjaar. Komt die niet, dan kan het weleens resulteren in tekorten", zo melden diverse handelaren.

Kwaliteit steeds belangrijker
Vorige week bleek al dat er meer vraag was naar kuilgras en snijmaïs. En voor kuilgras gaat die vlieger ook deze week op. Het is voor veehouders steeds lastiger om product van goede kwaliteit te vinden, waardoor de prijs in kleine stapjes blijft stijgen. Deze week stijgt de prijs naar €60 per ton franco boerderij, waarbij de kwaliteit leidend is voor de prijs. 

Ook bij de handel in Engels raaigras is de kwaliteit steeds belangrijk. Als een verkoper goede kwaliteit in huis heeft, dan kan hij daar al gauw ruim €160 per ton franco boerderij voor ontvangen. Hier en daar worden zelfs prijzen geroepen van €180 per ton franco boerderij. "In deze periode is €180 per ton soms goedkoper dan €160 per ton. Je moet kijken naar de kwaliteit en niet naar de prijs", zo klinkt het uit de markt.

De handel in snijmaïs is daarentegen weer iets teruggezakt, waardoor het de prijs niet gelukt is nog een stijging weg te zetten. De prijs blijft deze week staan op €67 per ton franco boerderij. Ook voor dit product geldt dat de prijs afhankelijk is van de kwaliteit en dus regelmatig ver onder of ver boden deze richtprijs kan liggen. 

Overige producten
Er is nog steeds slechts mondjesmaat handel in rietzwenk, roodzwenk en veldbeemd. De prijzen voor deze producten blijven dan ook weer staan op respectievelijk €170, €170 en €155 per ton franco boerderij. De prijs voor voeraardappelen blijft stabiel op €45 per ton franco boerderij.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden