Shutterstock

Nieuws Brexit

No deal beperkt import van levende dieren via zee

22 Januari 2019 - Kimberly Bakker

Bij een 'no deal-brexit' is er geen import van levende dieren via een zeehaven mogelijk. Dat laat minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) dinsdag 22 januari in een Kamerbrief weten.

Er is momenteel (nog) geen keurpunt voor levend vee in een zeehaven binnen de Europese Unie (EU). "Als er voor 29 maart 2019 geen nieuwe inspectieposten worden ingericht, zal er bij een 'no deal-brexit' dus geen import van levende dieren vanuit het Verenigd Koninkrijk (VK) kunnen plaatsvinden", zo schrijft Schouten in de brief. Het gaat alleen om import via een zeehaven, want op de Nederlandse luchthavens zijn al wel erkende keurpunten.

Andere opties
Een vertegenwoordiger van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) liet tijdens een rondetafelgesprek op woensdag 5 december al weten dat er een inspectiepost nodig is. Wanneer deze post op 29 maart nog ontbreekt, dan is het alleen mogelijk om de import via luchthavens te laten verlopen.

Volgens Schouten is het ook een optie om de import van het levende vee via een andere lidstaat te regelen. Echter, het probleem daarbij is dat er op dit moment aan de gehele West-Europese kust nog geen erkende post is voor de import van levende dieren via een zeehaven. Kortom; ook dat lijkt dus niet mogelijk.

Bedrijfsleven
Schouten weet niet of het bedrijfsleven al plannen heeft gemaakt om een keurpunt in te stellen. "Er is wel interesse, maar de NVWA heeft nog geen concrete voorstellen ontvangen." De minister laat daarnaast weten dat zij bereid is om te faciliteren bij het realiseren van een oplossing. "Echter, in eerste instantie is het bedrijfsleven verantwoordelijk voor de bouw en inrichting van deze inspectieposten."

Ook de Europese Commissie heeft laten weten dat het de lidstaten wil ondersteunen bij het zoeken naar een oplossing. De aanvragen voor een nieuw keurpunt kunnen tot uiterlijk 15 februari worden ingediend bij de Europese Commissie.

Klik hier om de brief te lezen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden