Shutterstock

Inside Voer

Veehouder hoeft nog geen voer bij te kopen

5 Februari 2019 - Kimberly Bakker

De (melk)veehouders voelen nog geen druk om ruwvoer bij te kopen, zo melden diverse fouragehandelaren. Het resulteert wederom in een stabiele markt en de vraag rijst of er wel een tekort aan ruwvoer gaat ontstaan.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is rustig op de voermarkt, waarbij vraag en aanbod in balans zijn. De fouragehandelaren melden dat de veehouders die zichzelf bang gemaakt hebben, al extra ingekocht hebben. De andere groep wacht geduldig af, waarschijnlijk in de hoop op lagere prijzen. 

Daarnaast wordt hier en daar geroepen dat er nog tot eind april voorraad is, waardoor de noodzaak om bij te kopen niet of nauwelijks aanwezig is. De vraag rijst of er überhaupt sprake gaat zijn van een ruwvoertekort. En een eenduidig antwoord op die vraag lijkt er niet te zijn.

Stabiele prijzen
De prijzen blijven deze week gelijk aan vorige week, waardoor stro (zowel tarwe- als gerstestro) op een prijs van €145 per ton franco boerderij staat. Weidehooi blijft staan op een prijs van €245 per ton franco boerderij, wat nog altijd veel hoger is dan in de voorgaande jaren. Snijmaïs blijft staan op €65 per ton franco boerderij. 

Er is wel iets meer vraag naar kuilgras, maar de prijs weet geen stappen te maken. Hierdoor blijft de prijs staan op €60 per ton franco boerderij. De prijs voor bierbostel blijft wederom staan op €2,75 per procent droge stof. De handelaren melden dat Corngold wel iets duurder is (+€0,05), maar een exacte prijs is lastig te noemen. 

De prijs voor weidehooi start het jaar veel hoger dan in de voorgaande jaren.

Engels raaigras komt op een prijs van €160 per ton franco boerderij uit. De prijzen voor rietzwenk, roodzwenk en veldbeemd komen wederom uit op respectievelijk €170, €170 en €155 per ton franco boerderij. Er is amper handel in de voeraardappelen. Echter, waar handel gedaan wordt, gaat dit voor een prijs van €45 per ton franco boerderij.

Voorspellen lijkt onmogelijk
Waar de fouragehandelaren het over eens zijn, is het feit dat de markt dit jaar onvoorspelbaarder is dan ooit. Geen van allen durft een voorspelling te wagen aan het verloop van de markt. "Daar waar er in voorgaande jaren een voorzichtige lijn te trekken was, is dat dit jaar niet het geval", zo luidt de algehele conclusie.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden