Shutterstock

Inside Voer

Voermarkt heeft last van jojo-effect

29 Januari 2019 - Kimberly Bakker

De voermarkt lijkt last te hebben van een jojo-effect. Terwijl er vorige week meer vraag was en de prijzen leken te stijgen, is de markt deze week wederom stabiel. Heeft dit een duidelijke oorzaak?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ten opzichte van vorige week is er weinig veranderd op de voermarkt. De fouragehandelaren melden dat er hier en daar wel vraag is, maar dat dit slechts mondjesmaat tot handel leidt. Volgens hen heeft dit voornamelijk te maken met het feit dat er minder koeien zijn, als gevolg van het fosfaatreductieplan.

Daarnaast melden de handelaren dat niet iedere veehouder voldoende liquide middelen voorhanden heeft. Dit zorgt er onder meer voor dat de veehouders afwachtend zijn met het aankopen van voer; zij kunnen hun geld immers maar 1 keer uitgeven en wachten dus op lagere prijzen. Toch is dit opvallend, omdat de handelaren aangeven dat de prijs eerder gaat stijgen dan dalen. Al is dat deze week (nog) niet terug te zien.

Stroprijs staat onder druk
De prijs voor stro (zowel tarwe- als gerstestro) blijft deze week stabiel op €145 per ton franco boerderij. Echter, de prijs staat wel flink onder druk. Franse veehouders kampen met een dreigend ruwvoertekort, waardoor de verkopers hun prijs flink verhogen. Wanneer het in Frankrijk rustiger wordt, is de verwachting dat de prijs ook hier meer bewegingsvrijheid krijgt.

Er was vorige week ook meer vraag naar weidehooi, waardoor de prijs tot €245 per ton franco boerderij steeg. Deze week blijft de notering stabiel, waardoor dezelfde prijs op de borden prijkt. Wel wordt gezegd dat het nog altijd lastig is om weidehooi van goede kwaliteit te vinden. Ook de prijs voor bierbostel blijft deze week stabiel en noteert €2,75 per procent droge stof.

Informeren naar snijmaïs
Daarentegen wordt er wel meer geïnformeerd naar snijmaïs. Volgens de fouragehandelaren beginnen de voorraden op sommige bedrijven op te raken, waardoor er waarschijnlijk binnenkort toch wat bijgekocht moet worden. Dit heeft echter tot op heden nog geen effect op de prijs, want die blijft staan op €65 per ton franco boerderij. 

De prijs voor Engels raaigras blijft tevens staan en noteert €160 per ton franco boerderij. Er is maar weinig handel in het product. Datzelfde geldt voor kuilgras. Hier was vorige week flink meer vraag naar, maar deze week lijkt de stemming weer gedraaid. De prijs blijft daardoor stabiel op €60 per ton franco boerderij.

Voorspelling is niet te maken
Er is mondjesmaat handel in rietzwenk, roodzwenk en veldbeemd. De prijzen voor de producten blijven wederom staan op respectievelijk €170, €170 en €155 per ton franco boerderij. Daarnaast blijft de prijs voor de voeraardappelen stabiel op €45 per ton franco boerderij.

De verwachting was dat de handel de afgelopen weken al meer vorm zou krijgen, maar niets blijkt minder waar. Fouragehandelaren melden dat het daarom ook lastig is om een voorspelling te doen. "De markt is dit jaar zeer onvoorspelbaar en iedereen wacht met smart op duidelijkheid over het voorjaar", zo luidt de algemene opvatting. Daarbij wordt ook gemeld dat het erop lijkt dat er dit jaar meer regionaal verhandeld wordt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden