Shutterstock

Inside Melk

Magere melkpoeder trekt roomnotering omlaag

14 Februari 2019 - Eric de Lijster

De markt voor magere melkpoeder zet deze periode de toon op de spotmarkt. De vlotte handel trekt vooral de prijzen van de vetgerelateerde producten (zoals room) omlaag.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De interventievoorraden zijn leeg en tegen de huidige prijsniveaus van magere melkpoeder (ZuivelNL noteerde een stabiele €193 per 100 kilo), draaien de fabrieken graag. "Geen enkele poedertoren zit in deze periode helemaal vol", vatte een handelaar samen. Voeg daarbij dat de dollar iets duurder is geworden (ten opzichte van de euro), en dan ligt Europese magere melkpoeder nog wat beter in de markt.

Room en boter gaan mee
De vlotte productie van magere melkpoeder neemt ook melkvet (oftewel room, en in het verlengde boter) met zich mee. De animo voor de vetgerelateerde producten is echter pover, deels omdat de botermarkt in elkaar is gezakt. De kopers van room of boter die voldoende voorraad in huis hebben, kijken daarom de kat uit de boom of de prijs nog verder kan zakken.

De DCA-notering voor room komt in week 7 op €4,50 per kilo (af fabriek), wat een daling van €0,25 per kilo is. Ook in Duitsland staat de prijs van room onder druk, al speelt hier ook mee dat de melkaanvoer langzaam oploopt. Dit jaagt ook de productie van poeder en room aan.

Duitsland kent minder vraag
Daarbij kalft de vraag naar zuivelproducten in Duitsland iets af, omdat de melkaanvoer (en dus ook de melkproductie) in Oost-Europese landen als Hongarije en Tsjechië wat oploopt. Dit zet druk op de DCA-notering voor rauwe melk. Die komt voor Noord-Duitsland uit op €32 per 100 kilo en voor het zuiden van Duitsland op €32,50 per 100 kilo (bij 3,7% vet). Dit is een daling van respectievelijk €1 en €2 per 100 kilo.

De Nederlandse spotmarkt voor rauwe melk is rustig, waardoor er slechts sporadisch handel heeft plaatsgevonden. De beperkte inbreng, maakt dat de DCA-notering met €1 oploopt tot €34 per 100 kilo (bij 4,4% vet). De notering voor magere melkconcentraat profiteert daarentegen wel van de vaste markt voor magere melk en loopt op tot €1.550 per ton droge stof. Dit is €40 meer dan in week 6.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden