Shutterstock

Opinie Joost Derks

Hoelang kan de dollar nog stijgen?

14 Februari 2019 - Joost Derks

De Amerikaanse dollar is in 2019 behoorlijk overtuigend uit de startblokken geschoten. Het is echter nog maar de vraag in hoeverre en hoelang die indrukwekkende opmars kan worden doorgezet.

Het lijkt wel alsof niets de Amerikaanse dollar kan raken. De munt is de afgelopen 9 maanden met ruim 10% gestegen, ten opzichte van de euro. Aanvankelijk wekte die opmars weinig verbazing, want de dollar had de wind in de rug van de gestegen rente. Daarbij komt dat de munt steeds meer in trek was als een veilige haven in angstige tijden, die aanbraken door de oplaaiende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten (VS) en China.

De laatste weken ziet de wereld er opeens heel anders uit; zo heeft Fed-voorzitter Jerome Powell de plannen voor nieuwe renteverhogingen op de lange baan geschoven, terwijl er ook een einde aan de handelsoorlog in zicht lijkt te komen. 

Indrukwekkende reeks
De omslag in het marktklimaat deert de dollar vreemd genoeg niet. Ook andere zaken krijgen geen grip op de munt, bijvoorbeeld het gedeeltelijk stilvallen van de overheid in de VS door de wekenlange shutdown. Een aantal dagen geleden won de dollar voor de achtste handelsdag op rij terrein, ten opzichte van de belangrijkste andere valuta's.  Het was zelfs de eerste keer in meer dan 3 jaar dat de munt een dergelijke reeks neer heeft weten te zetten.

Een belangrijke reden voor de stijging is het wegebben van de vrees voor een recessie in 2019. Die angst speelde een grote rol bij de onrust op de financiële markten. Dankzij de goede vooruitgang in het handelsoverleg met China en de indrukwekkende economische cijfers, verdwijnt het gevaar van een recessie naar de achtergrond. Begin deze maand werd bekend dat er in januari maar liefst 304.000 banen zijn bijgekomen. Dat is het hoogste groeitempo in bijna 1 jaar tijd. 

Enorme overheidsschuld
Toch is het twijfelachtig of de dollar de opmars nog lang kan voortzetten. De kracht van de munt is namelijk voor een gedeelte ook de zwakte van andere valuta’s. Als een harde brexit wordt afgewend, dan kan het Britse pond flink stijgen. Ook de euro kan opleven wanneer blijkt dat achter de economische afkoeling in de tweede helft van 2018 eenmalige factoren schuilgaan.

De lage waterstand, na de extreem droge zomer, speelde bijvoorbeeld het vrachtvervoer en de waterintensieve chemische industrie parten. Ook viel de productie in de belangrijke Duitse auto-industrie terug als gevolg van nieuwe wetgeving. Tot slot raakt het gunstige effect van de Amerikaanse belastingverlagingen van vorig jaar langzaam uitgewerkt. Voor de dollar kan de rest van 2019 er weleens heel anders uitzien dan de eerste 2 maanden.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Opinie Joost Derks

Inflatiedoelstelling Turkije even absurd als ambitieus

Opinie Joost Derks

Oplaaiend bankenvuurtje is gunstig voor de dollar

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox