Shutterstock

Inside Melk

Hoge spotprijs alleen voor verplichte bijkoper

21 Februari 2019 - Eric de Lijster

Spotmelk is in de huidige Nederlandse en Duitse markt nog steeds een schaars goed, en daarbij is niet veel animo is voor vrije melk. Als een koper toch een partij nodig heeft, moet hij er goed voor betalen. Dit valt op te maken uit de DCA-spotnoteringen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De DCA-spotnotering voor Nederlandse melk komt voor week 8 uit op €35 per 100 kilo (4,4% vet), wat €1 meer is dan vorige week. De spotmarkt blijft een dunne markt, met een beperkt aanbod. Wanneer de koper een partij nodig heeft om aan zijn verplichtingen te voldoen, betaalt hij een prijs die boven de markt ligt. "Op dit prijsniveau kan je er in de huidige markt eigenlijk niet rendabel poeder of room van maken", zo valt in de markt te beluisteren.

Buiten Nederland
Ook in Duitsland loopt de spotmarkt voor rauwe melk niet over, al spelen de laatste cijfers van de melkaanvoer (die een stijging laten zien) daar ook een rol in. In Noord-Duitsland daalt de DCA-notering met €0,50 tot €31,50 per 100 kilo (3,7% vet). In Zuid-Duitsland blijft Italië als koper in de markt, waardoor de spotnotering met €1 stijgt tot €33,50 per 100 kilo (3,7% vet).

De kopers zien in Italië ook dat de melkaanvoer geleidelijk toeneemt, waardoor het de vraag is hoe actief het land de komende weken in Zuid-Duitsland blijft kopen. Daarentegen staat het seizoen voor de mozzarella wel voor de deur. Het vroege voorjaarsweer lijkt sowieso de kooplust iets aan te wakkeren op de zuivelmarkt.

Room krabbelt op
Na de prijsdalingen van afgelopen weken, krabbelt de markt voor room weer op. De boternotering van ZuivelNL daalde woensdag 20 februari met €13 tot €417 per 100 kilo. Deze notering is echter een reflectie van vorige week. Deze week noteert room iets hoger, maar dat is vooral een eigen correctie. Dit omdat de prijs in de huidige markt te laag was.

Tegen deze prijzen is het beter om boter te maken van de room en dit op te slaan, dan om de room goedkoop te verkopen. De DCA-roomnotering komt voor week 8 uit op €4,60 per kilo (af fabriek). Dit is €0,10 per kilo meer dan vorige week. 

Stabiele prijs magere melkconcentraat
Magere melkconcentraat blijft stabiel in de markt en noteert €1.550 per ton droge stof. De prijsrange is wel groot. Er hangt veel af van de vraag op de lokale markt. Moet magere melkconcentraat in verder gelegen regionen binnen de Europese Unie worden gekocht en gehaald, dan loopt de prijs wat op.

Bekijk hier de laatste noteringen.

De prijs voor rauwe melk laat een stijging zien.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden