Royal A-ware

Inside Melk

A-ware plust in navolging op FrieslandCampina

8 Maart 2019 - Wouter Baan - 1 reactie

De melkprijs van A-ware voor maart is bekend. Hoe muteert de kaasmaker?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De kaasmaker uit Heerenveen voert een verhoging door op vet, waardoor de prijs met €0,12 stijgt tot €3,587 per kilo. De uitbetalingsprijs voor eiwit blijft gehandhaafd op €5,064 per kilo. De uitbetalingsprijs voor gangbare melk stijgt met €0,50 tot €32,81 per 100 kilo melk, bij een jaarleverantie van 800.000 kilo.

Daarbovenop kunnen melkveehouders ook een duurzaamheidspremie verdienen van €0,50 per 100 kilo. A-ware heeft daarnaast nog 4 andere melkstromen, welke op een hoger niveau worden gewaardeerd. 

Het verloop van de melkprijzen in de achterliggende maanden.

Niet in lijn met markt
De verhoging van A-ware strookt niet met recente ontwikkelingen op de zuivelmarkt. De vetprijzen staan de laatste weken juist onder druk, omdat de melkaanvoer in Europa toeneemt. Desalniettemin heeft de kaasmaker deze beslissing genomen; wellicht wil het bedrijf daarmee in het spoor blijven van de garantieprijs van FrieslandCampina. Wel ligt de uitbetaling van FrieslandCampina aanzienlijk hoger dan bij A-ware.

Cono en Bel Leerdammer stabiel
Ook Cono Kaasmakers en Bel Leerdammer hebben de uitbetalingsprijzen bekend gemaakt, zij het over februari. Beide kaasmakers laten de prijs gelijk. Bij een jaarleverantie van 800.000 kilo melk betaalt Cono €35,46 per 100 kilo (inclusief een kwaliteitstoeslag van €2 per 100 kilo), terwijl de melkprijs van Bel Leerdammer uitkomt op €34,79 per 100 kilo, inclusief een kwaliteitstoeslag van €0,50 per 100 kilo.  

Klik hier om de melkprijsvergelijking in te zien. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden