Shutterstock

Nieuws Rundveehouderij

'Hoge kalversterfte groot probleem in Nederland'

1 April 2019 - 16 reacties

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een onderzoek gedaan naar de kalversterfte in Nederland. Daaruit blijkt onder meer dat gemiddeld 1 op de 8 kalveren binnen 2 weken sterft.

De NVWA laat onder andere weten dat de kalversterfte op 1.200 bedrijven (zeer) hoog ligt; het gaat zowel om rundveehouders als melkveehouders. Uit het onderzoek blijkt tevens dat op de aangewezen bedrijven 1 op de 5 kalveren binnen 2 weken sterft. Dit is vaak een gevolg van achterstallige verzorging of het leefgebied van de kalveren.

Wanneer we kijken naar de gemiddelden in Nederland, dan blijkt dat 1 op de 8 kalveren binnen 2 weken overlijdt. De NVWA zegt dat 5.547 bedrijven (van de 16.793 bedrijven) beneden het gemiddelde scoort. Op de overige bedrijven komen de waardes daarboven uit, al laat de NVWA wel weten dat dit niet meteen betekent dat de situatie goed is.

'Boer heeft te weinig tijd'
Frank van Eerdenburg, docent diergeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht, meldt bij RTL Nieuws dat Nederland slecht scoort ten opzichte van andere landen. "Uit onderzoek blijkt dat 1 melkveehouder 80 koeien aan moet kunnen, maar vandaag de dag zijn er ook bedrijven met 120 of 130 koeien. Dan ligt de prioriteit niet bij de kalveren, en gaat het mis. Het is wat mij betreft een levensgroot probleem."

boerenbusiness.nl

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
16 reacties
Stormwind 1 April 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10881887/hoge-kalversterfte-groot-probleem-in-nederland]'Hoge kalversterfte groot probleem in Nederland'[/url]
De NVWA zegt dat 5.547 bedrijven (van de 16.793 bedrijven) beneden het gemiddelde scoort. Op de overige bedrijven komen de waardes gemiddeld uit. Domme conclusies, er moeten ook bedrijven zijn die beter scoren dan het gemiddelde, anders kunnen er ook geen bedrijven zijn die slechter scoren.
Dam 1 April 2019
Wat weer een kwaad sprekerij over de agrarische sector wie brengt deze vuile leugens in de wereld de kalveren worden heel goed verzorgt want zij zijn de toekomst daar moet het van komen anders blijf je geen boer. En dat jullie dit over nemen zeer kwalijk de hele sector wordt afgemaakt vee word nergens zo goed behandeld als hier in het buitenland word er een potje van gemaakt. WIE IS HIER SCHULDIG AAN DIT KWAAD?
xx 1 April 2019
Dit vind ik echt een flauwe 1 april grap.

Daar trap je toch niet in.
Jakke 1 April 2019
Zeer wansmakelijke 1aprilgrap toch??
Abonnee
Richard 1 April 2019
Wanneer we kijken naar de gemiddelden in Nederland, dan blijkt dat 1 op de 8 kalveren binnen 2 weken overlijdt.

Hier zit ook een percentage doodgeboren kalveren in verwerkt en daar kan je weinig aan doen.

Er is natuurlijk altijd ruimte voor verbetering maar dat Nederland het slechter zou dan dan het buitenland geloof ik helemaal niets van.
peter 1 April 2019
laat de nvwa'rs het werk maar eens doen aan het salaris van ons domme boeren.
En steeds meer regels bedenken en invul flauwekul dat we hier meer tijd aan kwijt zijn dan een vaars kalfje wat te klein is minimaal veertien dagen laten drinken en dan 5euro beuren!!? het is makelijk oordelen over anderen !! de NSbers (NVWA) voelen zich te goed voor dit werk!! laat ze maar eens de helpende hand (24uurs service) zijn op dit soort bedrijven!
Dam 1 April 2019
april grap? stond ook in andere kranten.
Gert 1 April 2019
NOS nieuws opent hier zelfs mee. Probleem in de melkveehouderij is het Calimero gedrag, altijd klagen wanneer er droevige feiten gepresenteerd worden. Niet gaan ontkennen maar werken aan verbetering.
Jan Hoekman 1 April 2019
Wanneer roept de minister deze club tot orde.
Bert 1 April 2019
Ben zeer verontwaardigd door dit bericht.
Als ik zie met hoeveel zorg en liefde de kalveren bij ons op het bedrijf door boerin Ine worden verzorgt dan kan ik dit bijna niet geloven. De kleine kalfjes zijn inderdaad de toekomst van het bedrijf. Laten we eens ophouden om iedereen maar over de zelfde kam te scheren! Een groot schappoo aan degene die het wel goed doen!
TEM 1 April 2019
heeft iemand de cijfers al gecontroleerd.anders gaat het net als bij de kalver fraude.
wien bemelmans 1 April 2019
weer zo,n zelfde bericht als van de twee miljoen varkens welke niet geregistreerd zouden zijn . die eikels mogen alles schrijven en worden ook nog geloofd.
Jan 1 April 2019
De NVWA was toch ook de organisatie die de vermeende kalverfraude
publiceerde. Een derde van de melkveehouders zou frauderen en het waren er uiteindelijk een handje vol.
Het is meer dan duidelijk dat er daar medewerkers zijn die sympathiseren met de dierenclubjes en cijfers manipuleren. Daarna
vraagt een vriendje via de WOB deze cijfers op en stuurt ze door naar de media. Het is onbegrijpelijk dat de directeur van deze organisatie
op basis van de z.g. kalverfraude nog niet is vervangen en de medewerkers niet zijn gescreend op hun objectiviteit.
Het is bekend dat sympathisanten van dierenclubjes integreren in dit soort organisaties.
ae 1 April 2019
Klopt gewoon niet. Beelden worden door NWWA naar buiten gebracht. Gegevens die de overheid verzamelt, in hun ogen bewijsmateriaal gooien ze op straat. Volgens de privacywet is er duidelijk sprake van een zeer groot data lek bij de NWWA. Verder is het jammer dat er zoveel boeren hebben gestemd op FvD.. Misschien moeten zij een keer gaan googelen op Paul Cliteur. Best interessant!!
schoenmakers1 2 April 2019
eerst medicijnen verbieden, dan dit, en wie is verantwoordelijk ????? ???????????? ????????????????????????????????????????????????????????????????????????
Aart 8 April 2019
Hebben de boeren het weer gedaan ?ik denk dat er veel meer kinderen vermoord. worden door abortus en daar heeft men het helaas niet over wat leven we in een rare wereld
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Eindelijk betere prijzen voor kalveren

Inside Vlees

Eindelijk betere prijzen voor kalveren

Melkveehouder misschien straks ook kalverhouder

Inside Melk

Melkveehouder misschien straks ook kalverhouder

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief