Interview Jos Rotteveel

'Gevoel bij A-ware is beter dan bij FrieslandCampina'

4 April 2019 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Melkveehouder Jos Rotteveel stapte ruim 1 jaar geleden over van FrieslandCampina naar A-ware. Ondanks dat de melkprijs bij A-ware momenteel achterblijft, heeft hij geen spijt van de overstap. 'Het goede gevoel bij FrieslandCampina was weg, maar bij A-ware heb ik dat teruggevonden.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jos Rotteveel (42) melkt in het Friese Irnsum 120 koeien. Hij krijgt daarbij hulp van zijn vrouw Judith en heeft soms nog een losse hulp. Veel zaken, waaronder het voeren, besteedt hij uit of heeft hij geautomatiseerd. In de zomer van 2017 besloot hij over te stappen van FrieslandCampina naar A-ware en per 1 maart 2018 ontvangt het bedrijf de ruim 1 miljoen kilo melk die zijn melkveestapel jaarlijks produceert. Vanaf afgelopen zomer levert hij onder het concept voor Albert Heijn en ontvangt inmiddels een plus van €0,03 per kilo bovenop de basismelkprijs.

Waarom stapte u over naar A-ware?
"Hier ging een proces van misschien wel een paar jaar vooraf. In de tijd van Friesland Foods was ik een tevreden lid, maar na de fusie kwam alles letterlijk en figuurlijk op een steeds grotere afstand te staan. Met name in de communicatie miste ik steeds vaker het goede gevoel. Alles werd ons maar opgelegd. Het viel mij daarbij op dat alle voorstellen van de directie altijd door de ledenraad werden goedgekeurd. Daar begrijp ik niets van en ik ergerde mij eraan."

"Als klap op de vuurpijl kwam in 2017 de standstill, welke in de herfst van 2016 zonder overleg op ons bordje werd gedumpt. Deze kwam voor ons erg slecht uit. Ik deed mijn beklag en kreeg te horen dat ik gewoonweg te veel produceerde, terwijl ze 1 jaar daarvoor nog openlijk om meer melk schreeuwden. Toen A-ware de kans bood daar te komen, was het voor mij wel duidelijk dat het tijd was om over te stappen."

Bij A-ware communiceren ze beter?
"Van onder tot boven spreken de mensen bij A-ware de boerentaal. Jan Anker, de CEO van A-ware, licht toe wat er wel en niet goed loopt richting het uit de markt halen van een melkprijs. Daarnaast is hij recht voor zijn raap. Dat vind ik fijn, want zo blijft er wederzijds begrip. Wanneer ik voor praktische vragen naar een medewerker bel, dan word ik direct en goed geholpen. Ze snappen meteen waar ik over praat. Een ander hecht daar wellicht niet zozeer aan, maar ik vind dat prettig en belangrijk voor een zuivelonderneming. Dat boerengevoel en -verstand is helaas verloren gegaan bij FrieslandCampina. Bij A-ware vind ik terug wat ik voorheen bij Friesland Foods ervoer als het goede gevoel."

De uitleg van Jan Anker is helder en eerlijk

- Jos Rotteveel

De tegenvallende melkprijs van A-ware doet u niet twijfelen?
"Kortgeleden hebben wij een voorjaarsbijeenkomst gehad en daarin gaf Jan Anker ruiterlijk toe dat de eerste maanden van 2019 niet meegevallen zijn. Hij licht dan toe dat de afzet in China nog niet zo goed loopt als gehoopt. Daarentegen gaat het in de Verenigde Staten wel naar wens."

"Ik had een ietwat hogere melkprijs verwacht en gehoopt, maar de uitleg van Anker is helder en eerlijk. Daar komt bij dat wij ook meedoen aan het concept van Albert Heijn. Met de plus van €0,03 per kilo die we daarvoor krijgen, kunnen we prima concurreren met de totale melkprijs bij FrieslandCampina."

Dat FrieslandCampina nu met Planet Proof is gekomen, verandert uw mening ook niet?
"Ik ken de melkstroom voor Planet Proof die FrieslandCampina nu heeft geïntroduceerd, maar het is twijfelachtig of wij daarvoor in aanmerking waren gekomen. Wij boeren extensief en dan valt het niet mee om vanuit de Kringloopwijzer op allerhande punten bovengemiddeld te scoren. Het is sowieso veel complexer om deel te kunnen nemen aan Planet Proof,  ten opzichte van hoe wij ons konden inschrijven voor het concept van Albert Heijn."

"Deelname aan het concept van Albert Heijn kostte ons (voor de aankoop en doorzaai van kruidenrijk graszaad) circa €3.500 en het VLOG-voer kost circa €0,01 per kilo melk meer. Wij voldeden al aan de eisen van minder dan 2,5 GVE, minder dan 18.000 kilo melk per hectare en daarbij zijn we grondgebonden. Per saldo kan het daarmee voor ons goed uit."

Betaalt A-ware in de toekomst een hogere basismelkprijs uit dan FrieslandCampina?
"Ik hoor vaak de opmerking dat Anker nooit meer dan FrieslandCampina gaat uitbetalen, omdat hij zijn eigen beurs wil spekken. Ik vertrouw er echter op dat A-ware over een langere tijd een marktconforme melkprijs uitbetaald. Het AH-concept loopt naar tevredenheid en ik weet dat ze al praten over een verlenging. In principe blijf ik daar graag aan meedoen, al weeg je dat bij nieuwe eisen altijd opnieuw af. In die melkstroom heb ik hoe dan ook veel vertrouwen en met de plus van €0,03 vertrouw ik erop dat ik ook de komende jaren bij A-ware een prima melkprijs ontvang."

"Zoiets moet je echter ook over meerdere jaren beoordelen. En misschien moet ik over 5 jaar wel concluderen dat het economisch gezien toch geen goede stap is geweest om over te stappen. Dat is dan natuurlijk spijtig, maar spijt van deze stap zal ik niet snel hebben. Een goed gevoel is mij ook heel wat waard."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden