ChameleonsEye / Shutterstock.com

Inside Melk

Melkcollectie Nieuw-Zeeland loopt averij op

24 April 2019 - Wouter Baan

De melkaanvoer in Nieuw-Zeeland laat richting het einde van seizoen 2019/2020 een enorme daling zien. In februari liep de melkproductie al flink terug en over maart is sprake van een verdere daling. Biedt dit ook ruimte voor hogere melkprijzen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkcollectie komt over maart uit op 1,713 miljoen ton, wat een daling van 8,2% is ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daarbij is het de laagste melkaanvoer voor maart sinds 2014. Vergeleken met het 5-jarig gemiddelde (over maart) is sprake van een daling van 4,4%. 

Kentering in februari
Nieuw-Zeelandse melkveehouders hadden aan het begin van dit seizoen het gas er goed op; er werd in die periode van maand tot maand flink wat meer gemolken in vergelijking tot voorgaande jaren. Zo lag de aanvoer in januari nog 7% boven het niveau van 2018. In februari was Nieuw-Zeeland de extra liters melk kwijt. Nu wordt duidelijk dat de melkcollectie in het restant van dit seizoen, dat eindigt in juni, waarschijnlijk (fors) lager uitpakt.

Net zoals 'buurland' Australië, kampt ook Nieuw-Zeeland met droogte. Dit heeft een grote impact op de beschikbaarheid van ruwvoer, dat de basis vormt voor het rantsoen. Ook zijn er geluiden te horen dat de melkkoeien vaker vroegtijdig worden droog gezet. Daarbij kampt de melkveehouderij al langer met Mycoplama bovis.

Rabobank verwacht hogere melkprijs
De daling van de melkaanvoer drijft de Global Dairy Trade naar hogere niveaus. Zo zit de boterprijs op de Global Dairy Trade al sinds november onafgebroken in de lift, terwijl ook de notering voor magere melkpoeder stijgt. Gedurende de laatste veiling sloot de boterprijs op $5.544 per ton. Deze wordt niet gevolgd door de boterprijzen in Europa, welke de laatste maanden juist terrein hebben verloren.

Rabobank verwacht dat de aantrekkende zuivelprijzen, in combinatie met de teruglopende productie, ruimte biedt voor hogere melkprijzen. De hoofdfinancier van de Nieuw-Zeelandse melkveehouderij verwacht voor komend seizoen, dat in juli begint, een gemiddelde melkprijs van $7,15 per kilo solids (1 kilo milk solids is 11,5 liter melk).

Dat is aanzienlijk hoger dan nu; de melkprijs van Fonterra bedraagt voor dit seizoen namelijk tussen $6,30 en $6,60 per kilo milk solids. Rabobank zegt dat de zuivelproducten, die van origine van het continent Oceanië komen, gewild zijn op de wereldmarkt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden