Agrifoto

Inside Voer

'Eiwitgehalte eerste snede gras valt tegen'

3 Mei 2019 - Kimberly Bakker

De eerste snede gras is inmiddels vrijwel overal van het land gehaald. Gedurende de oogst werd al meteen duidelijk dat de droogte ook hier effect heeft gehad. Wat is de kwaliteit van de eerste snede, en wat zijn de verwachtingen voor de tweede snede?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op dit moment moet ongeveer 20% van het grasland nog voor een eerste keer gemaaid worden. "Wanneer ik in de omgeving om mij heen kijk, dan durf ik wel te stellen dat circa 80% van het grasland al een eerste keer is gemaaid", zo meldt Gerard Abbink, ruwvoeradviseur in Oost-Nederland bij Groeikracht.

Volgens Abbink valt op dat er dit jaar 2 momenten waren om de eerste snede gras van het land te halen. "Een aantal hebben ervoor gekozen om de eerste snede rond Pasen van het land te halen. Dit terwijl anderen op de regen hebben verwacht, en daardoor circa 1 week later pas voor het eerst gemaaid hebben." 

Laag eiwitgehalte door droogte
De keuze voor het ene of het andere moment heeft flink wat gevolgen op de kwaliteit van het gras. "De veehouders die met Pasen hebben gemaaid, hebben een lagere opbrengst behaald. Echter, daar staat tegenover dat zij voordelen hebben behaald met het inkuilen. Door droogte, was het gras namelijk snel droog", zo beschrijft Abbink. "Degenen die op de neerslag hebben gewacht, hebben een hogere opbrengst behaald. Maar, hierdoor hadden zij ook moeite om het gras droog te krijgen."

Volgens Abbink is de kwaliteit door de droogte dit seizoen ook lager. "Met name het eiwitgehalte valt mij een beetje tegen. De gemiddelde kwaliteit van het gras dat rond Pasen is gemaaid, komt met moeite op 3 ton droge stof uit. Degenen die een week later hebben gemaaid, komen zelfs nog 1 ton droge stof lager uit." De graskwaliteit na het inkuilen komt volgens de adviseur uit op circa 50% droge stof.

'Vorig seizoen viel ook tegen'
De eerste snede was vorig jaar ook niet fantastisch. Ook dat seizoen werd uitgegaan van opbrengsten tussen de 3 en 4 ton droge stof. "Echter, 4 ton was toen alleen mogelijk bij de percelen die vroegtijdig hoofdbemesting hebben gehad", zo liet hij eerder weten. Daarbij werd in 2018 ook al vroeg gemaaid, wat toentertijd ook werd veroorzaakt door droogte. 

De vergelijkbare groeiomstandigheden zorgen ervoor dat de kwaliteit van de eerste snede dit seizoen redelijk vergelijkbaar is met het jaar hiervoor. "In seizoen 2018 werd er een hoger eiwitgehalte en minder energie uit de eerste snede gras gehaald. Dat is dit jaar andersom", zo laat Abbink weten.

Maaien van tweede snede
De kwaliteit van de tweede snede is lastig te voorspellen, omdat het weer hier een grote rol in zal spelen. Zoals diverse fouragehandelaren eerder ook al aangaven, is het weer dit jaar bepalend op de voermarkt. "Het feit dat de weersomstandigheden schommelen, maakt het maken van keuzes niet gemakkelijker", zo luidde het. Abbink verwacht dat de tweede snede eind mei of begin juni van het land gehaald wordt. "Mijn advies is altijd om binnen 4 weken de tweede snede van het land te halen."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden