Agrifoto

Inside Voer

Weer blijft bepalend voor voermarkt

23 April 2019 - Kimberly Bakker

Het weer zal ook in de komende weken bepalend blijven voor de voermarkt, zo laten diverse fouragehandelaren weten. Dat is eveneens terug te zien in de voerprijzen, die voor het eerst in lange tijd weer een klein beetje beweging laten zien. Maar, welke kleur noteren de prijzen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Blijft het de komende weken droog, dan is de verwachting dat de handel in ruwvoer weer toe zal nemen. Echter, als er de komende periode meer regen valt, dan wordt verwacht dat de handel stabiel blijft of zelfs (nog) minder wordt. Dit sentiment zorgt er eveneens voor dat het nu rustig is op de markt; er wordt gewacht totdat er een richting is gekozen.

Dalende noteringen
De prijs van stro laat deze week een kleine daling zien, waardoor de prijs (zowel tarwe- als gerstestro) uitkomt op €132,50 per ton franco boerderij. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat er (zeer) weinig vraag is naar het product. Daarnaast laten een aantal handelaren weten dat er in sommige gebieden relatief weinig aanbod voorhanden is. De verwachting is overigens niet dat deze daling door zal zetten. Het sentiment op de markt wordt namelijk als stabiel omschreven.

Ook de prijs van bierbostel laat een minimale daling zien, waardoor deze uitkomt op €2,35 per procent droge stof. Deze prijs stond al enkele weken onder druk en heeft nu dan toch een stapje omlaag gezet. De prijs voor Engels raaigras toont eveneens een daling (-€5), wat ervoor zorgt dat de prijs uitkomt op €145 per ton franco boerderij. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat de bovenkant van de prijsranche iets lager is.

Daarentegen zet de prijs voor kuilgras een grotere stap naar beneden. De prijs daalt met €10 tot gemiddeld €45 per ton franco boerderij. Hier wordt gesproken over een gemiddelde prijs, omdat de kwaliteit erg belangrijk is voor de uiteindelijk prijs. Zo wordt voor mindere kwaliteit €30 tot €35 per ton franco boerderij betaald, terwijl goede kwaliteit nog wordt verkocht voor €50 tot €60 per ton franco boerderij. Daarbij melden handelaren dat over het gras van oogst 2019 nog geen informatie is. Hier en daar wordt al wat ingekuild, maar over prijzen is nog niet gesproken.

Klein stapje omhoog
Opvallend is dat de prijs voor weidehooi weer een klein stapje omhoog heeft gezet. Hierdoor komt de prijs uit op €210 per franco boerderij. Deze prijsstijging heeft niet direct te maken met meer vraag, maar heeft vooral te maken met het feit dat de bovenkant van de prijsrange hoger ligt. Hier en daar wordt namelijk weer product verkocht voor €230 per ton franco boerderij. De prijs voor snijmaïs blijft daarentegen wel stabiel en noteert €60 per ton franco boerderij. De verwachting van handelaren is dat deze markt voorlopig stabiel blijft.

Roodzwenk is zo goed als uitverkocht, wat maakt dat de prijs blijft staan op €180 per ton franco boerderij. De prijs voor rietzwenk blijft ook stabiel en komt uit op €165 per ton franco boerderij. Overigens is er wel meer vraag naar dit product. Veldbeemd noteert nog altijd €155 per ton franco boerderij. Wat betreft aardappelproducten, wordt veelal gezegd dat er weinig aanbod is van aardappelsnippers en -vezels.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden