Shutterstock

Inside Melk

Plussen voor eiwit, minnen voor melkvet

16 Mei 2019 - Wouter Baan

De zuivelmarkt wordt gedomineerd door de dalende prijzen voor het melkvet en oplopende eiwitprijzen. De kaasmarkt oogt, na een paar weken met fors stijgende prijzen, wat meer onzeker.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel de melkaanvoer richting de seizoensmatige piek toewerkt, blijven de spotmelkprijzen stabiel. Zowel in Nederland (€31,50 per 100 kilo) als in Duitsland. Het kan gezien worden als een signaal dat er geen grote overschotten zijn. Dit is ook in lijn met de Nederlandse melkaanvoer die al maanden onder het niveau van 2018 ligt.

Roomprijzen dalen
De room- en boterprijzen gaan gebukt onder de grote voorraden. De boterprijzen in Europa concurreren met de andere exporteurs, maar toch loopt de export (nog) geen storm. Bovendien valt de vraag naar room uit het verssegment al een paar weken tegen. Dit komt onder meer door de koude temperaturen in Noordwest-Europa.

Het wordt de komende dagen wat warmer, maar zomerse temperaturen worden nog niet voorspeld. De vraag is dan ook of de roomprijzen een bodem hebben bereikt, of verder gaan dalen. Daarover verschillen de meningen in de markt.

Melkeiwit omhoog
De ZuivelNL-notering voor magere melkpoeder ging in deze week met €5 omhoog tot €205 per 100 kilo. Dit onderstreept ook de goede vraag op de wereldmarkt. Ook deze week loopt het volgens de exporteurs storm. Ook magere melkconcentraat is zodoende gewild en stijgt met €20 tot €1.500 per ton.

Kaasmarkt: onzeker
De opwaartse lijn op de kaasmarkt is deze week doorbroken, ondanks dat de voorraden in Europa nog steeds erg krap zijn. Een reden van de daling zijn onverwachte verkopen van de handelshuizen die op lagere niveau posities hebben ingenomen en deze nu verzilveren.

Tegelijkertijd zijn er geluiden vanuit de markt te horen dat de vraag naar kaas voor dichtbij nog steeds goed is. Al met al is het een wat grillige en onzekere kaasmarkt. De prijs van Gouda daalt met €0,04 tot €2,97 per kilo. De notering van Edam daalt met €0,03 tot €2,92 per kilo. 

Bekijk hier de laatste noteringen (vloeibaar) of bekijk hier de laatste noteringen (kaas).

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden