Shutterstock

Inside Melk

Vroege start weideseizoen zichtbaar in melkaanvoer

13 Mei 2019 - Wouter Baan

De melkaanvoer in Nederland blijft ook over april achter op voorgaande jaren, al is het verschil met de maanden hiervoor wel kleiner geworden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Nederlandse zuivelverwerkers collecteerden in april gezamenlijk 1.173 miljoen ton melk, wat 1,65% minder is dan in dezelfde maanden van 2018. In de maanden hiervoor was de procentuele achterstand groter. Zo lag de melkaanvoer over januari nog 5,1% achter op vorig jaar. Over februari was het verschil teruggelopen tot 1,8%, al viel dat cijfer geflatteerd uit door de extreem koude temperaturen in die maand. Over maart was het verschil weer opgelopen tot 2,4%.

Vroege start weideseizoen
De reden voor het kleinere verschil heeft waarschijnlijk te maken met de vroege start van het weideseizoen. Het startschot voor het weideseizoen klonk dit seizoen namelijk eind maart al, terwijl dat vorig seizoen bijna 2 weken later was. Dit had toen te maken met het slechte weer in de eerste weken van april. 

Het gemiddelde vetpercentage in de melk komt over april uit op 4,39%, tegenover 4,4% vorig jaar. De totale vetproductie bedroeg over april 51.487 ton. Over de eerste 4 maanden van het jaar kwam de melkaanvoer uit op 4,63 miljoen ton, wat 2,78% minder is dan in dezelfde periode in 2018. De seizoensmatige melkaanvoer blijft de komende weken nog stijgen en bereikt in de laatste weken van mei de piek.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden