Shutterstock

Inside Melk

Fosfaatprijs maakt sprong door maatregel Schouten

27 Mei 2019 - Wouter Baan

Het plan van minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) om de afroming op fosfaatrechten naar 20% te verhogen, heeft de fosfaatrechtenmarkt nieuw leven ingeblazen. De prijs van fosfaatrechten is het afgelopen weekend namelijk flink gestegen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Verschillende handelaren en commissionairs zeggen dat melkveehouders nog snel fosfaatrechten willen (ver)kopen voordat de verplichte afroming wordt verdubbeld naar 20%. Daarmee draait de fosfaatmarkt als een blad aan de boom, want de afgelopen maanden was sprake van een langzaam dalende prijstrend. Bovendien werden er toen relatief weinig rechten verhandeld.

Flinke prijsstijging 
Sinds afgelopen weekend zijn juist relatief veel rechten verhandeld, zo laten diverse handelaren weten. De prijzen variëren tussen €173 en €179 per recht, terwijl de DCA-notering fosfaatrechten afgelopen week nog met €2 daalde tot €158 per recht. Wel beperkt het gros van de handel zich tot kleine porties (100 tot 300 kilo), zoals dat al langer een trend is.

De komende weken moeten uitwijzen of deze prijsstijging een trend is, of dat er sprake is van een kortstondige opleving. Daarover verschillen de meningen in de markt. 

Niet met terugwerkende kracht
Er heerst in de markt met name onzekerheid vanaf wanneer de verplichte afroming ingaat. Een woordvoerder van Schouten meldt dat het streven is om de wetswijziging zo snel mogelijk in werking te laten treden. De woordvoerder zegt ook dat de aanpassing niet met terugwerkende kracht zal worden ingevoerd, maar pas van kracht gaat wanneer de wet officieel is gepubliceerd. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden