Shutterstock

Nieuws Fosfaatrechten

Schouten verdubbelt afroming op fosfaatrechten

24 Mei 2019 - Wouter Baan - 25 reacties

De afroming op de verhandelde fosfaatrechten stijgt van 10% naar 20%, meldt minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) in een Kamerbrief. Dit moet het aantal uitgegeven fosfaatrechten terugbrengen tot onder het sectorplafond van de melkveehouderij.

Er zijn in het jaar 2018 te veel fosfaatrechten uitgegeven, waardoor het sectorplafond voor de melkveesector overschreden is (84,9 miljoen kilo). Dat is in strijd met de Europese staatssteunbeschikking. Daarom eist de Europese Commissie dat het aantal uitgegeven rechten nog dit jaar tot onder het sectorplafond daalt. Momenteel ligt het aantal toegekende fosfaatrechten op circa 85,3 miljoen kilo. Schouten zegt dat dit nog kan stijgen door de enkele duizenden bezwaarschriften van melkveehouders die nog lopen.

Uitspraak van rechter
Schouten laat de fosfaatrechten die zijn uitgegeven aan het jongvee van vleesveehouders nog buiten beschouwing. In april oordeelde het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) dat vrouwelijk jongvee, dat ouder is dan 1 jaar en na de peildatum voor de toekenning van fosfaatrechten is geslacht, mag worden aangemerkt als melkvee.

In de Kamerbrief meldt de minister dat deze uitspraak erin resulteert dat circa 300.000 kilo fosfaat moet worden toegekend aan vleesveehouders, waardoor het totale aantal uitgegeven rechten voor het jongvee in de vleesveehouderij oploopt tot 760.000 kilo fosfaat. Schouten blijft erbij dat die rechten niet vallen onder het sectorplafond voor de melkveehouderij. Daarom wil ze met spoed de Meststoffenwet aanpassen, zodat duidelijk wordt welk jongvee wordt gedefinieerd als melkvee. Door de uitspraak van de rechter is dat onduidelijk geworden.

Fosfaatbank blijft dicht
Om het aantal toegekende fosfaatrechten terug te brengen, heeft ze ook besloten de fosfaatbank voorlopig niet open te stellen. Daarmee geeft de minister gehoor aan de motie van Jaco Geurts (CDA) en Helma Lodders (VVD). De rechten die in 2018 zijn afgeroomd (circa 420.000 kilo fosfaat) komen zodoende te vervallen.

Schouten geeft aan dat het lastig te voorspellen is hoeveel kilo fosfaat in 2019 wordt afgeroomd, omdat het een jonge markt is. Wel is het waarschijnlijk dat het merendeel van de handel aan het eind van dit jaar plaatsvindt. Volgens de minister is het echter riskant om te speculeren of de afroming voldoende is om onder het sectorplafond uit te komen. "Dan is er geen tijd meer om bij te sturen", zo schrijft ze.

'Verhoging afroming is drastische maatregel'
Schouten wil de verplichte afroming daarom tijdelijk verhogen naar 20%. Daarvoor is een wetswijziging voor nodig. Het voorstel is naar de Kamer gestuurd en Schouten streeft ernaar om de wijziging zo snel mogelijk in werking te laten treden. Schouten zegt zich te realiseren dat de verhoging een ingrijpende maatregel is, maar ziet geen andere opties om een generieke korting te voorkomen. Ze benadrukt een tweede generieke korting absoluut te willen vermijden.

Wanneer blijkt dat de verhoging van de afroming te weinig effect heeft, overweegt Schouten om de afroming nog verder te verhogen. Bij het terugdringen van het aantal fosfaatrechten tot onder het sectorplafond, verdwijnt de afroming in de fosfaatbank. Ze belooft dat de afroming dan weer wordt verlaagd tot 10%, al is dat sowieso niet voor 2020.

Klik hier om de Kamerbrief te lezen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
25 reacties
Bob 25 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10882620/schouten-verdubbelt-afroming-op-fosfaatrechten]Schouten verdubbelt afroming op fosfaatrechten[/url]
Hoe is het mogelijk dat de groenste sector van Nederland die zeker de helft van de mest ( zachtjes uitgedrukt) zelf gebruikt zich zo laat pakken,de intensieve veehouderij komt overal mee weg.
Het wordt een keer tijd dat de melkveehouderij de kop in het zand steekt.
huug 25 Mei 2019
rotzakken zijn het
Tybalt 25 Mei 2019
Groenste? Een gegeven paard mag je niet in de bek kijken.
Thomas 25 Mei 2019
@Tybalt
Geen een sector die de laatste jaren zoveel gedaan heeft wat milieu betreft dan de landbouw.
Jpk 25 Mei 2019
Christen unie en d66 zijn regering gegaan om van de open teelten een toeristische sector te maken.vvd en cda hobbelen mee..en lto ned heeft nooit een echte boeren staking georganiseerd dit is het trieste resultaat mer sector die politiek niet er toe doet
Jpk 25 Mei 2019
Christen unie en d66 zijn regering gegaan om van de open teelten een toeristische sector te maken.vvd en cda hobbelen mee..en lto ned heeft nooit een echte boeren staking georganiseerd dit is het trieste resultaat vaneen sector die niet meernodig is inde politiek
Bert 25 Mei 2019
2 weken geen melk leveren,lege schappen creëeren!
Dan kun je veel afdwingen
anton 25 Mei 2019
heeft geen zin de retail is net zo gemeen halen ze het gewoon in het buitenland je ziet toch waar het naar toe moet de gehele nederlandse melkveehouderij moet weg uit nederland
staker 25 Mei 2019
je moet niet stoppen met leveren maar je moet alle distrubitiecentra van de supermarkten blokkeren. 3 weken lang en alle schappen zijn leeg.............

maar wie organiseerd het?
varkenshouder 25 Mei 2019
waarom niet het plan van bv Vogelaar toepassen met omzetting varkensrechten naar fosfaatrechten
Dat met 50% afroming dan een warmere sanering mogelijk voor de varkenshouders die willen stoppen en voor de veehouders een oplossing
en kost de Nederlandse staat geen geld.
kunnen ze meer geven voor vergoedingen slopen van stallen en voor de stoppers wordt het gemakkelijker om te stoppen.
2 vliegen in 1 klap
Huidige maatregelen zijn niet voldoende om te kunnen overwegen te stoppen.
Ae 25 Mei 2019
20 % afromen gaat niet werken.. Fosfaatrechten gaan weer in prijs stijgen waardoor er boeren afhaken en onder de streep zijn wordt er te weinig afgeroomd.. Dezelfde draaiboek uit 1998 toen minister brinkhorst van 10 procent afroming langzaam opvoerde naar 60 procent afroming..
Akkerbouw2.0 25 Mei 2019
Groenste sector??

Als de akkerbouw hetzelfde aanvoeren mag als
de melkveehouderij. Dan blijven op akkerbouwland de Pw getallen misschien ook op peil. Of gaan minder hard onderuit.

Pluimveehouder 2.0 25 Mei 2019
Groenste sector? Zestig procent van de NL mestproductie, nauwelijks emissie eisen en tot voor kort geen dierrechten. Grote erfenissen bij bedrijfsovername en een half inkomen uit de GLB bijstand.
Melkveehouder 26 Mei 2019
Collega s let op! Die linkse amtenaren uit Den Haag die onze minister volledig in handen hebben zetten ons als sectoren weer tegen mekaar op om zo de gehele veehouderij kapot te maken. Dus blijf SAMEN ster. LTO word wakker anders hebben kullie ook de langste tijd gehad. ACTIE !!!!
josef 26 Mei 2019
Opnieuw blijkt weer de stelling: Politici zijn net een koppeltje duiven:
Als ze op de grond zitten (vr)eten ze uit je hand,maar als ze in de lucht vliegen schijten ze je op je kop !!!!!!!!
Bert 26 Mei 2019
In 20 jaar iedereen (incl.varkens, pluimvee,kalveren en melkgeiten)grondgebonden net als in duitsland,rechten weg en het mestprobleem is opgelost.
Pluimveehouder leg jij ook co2 vast in de grond of wordt de mest verbrand?pas op wat je zegt.
Kjol 26 Mei 2019
Als veeboer cq landbouwer zou ik me nu maar rap gaan voorbereiden op het exit scenario, we zitten nu met z’n allen in een zichzelf versterkende sanering van de gehele sector en met deze kostprijsverhogende maatregelen dankzij politieke lafheid gaat de sector zichzelf volledig buitenspel zetten en liggen de schappen straks vol met import voedsel, zo werkt de vrije markt nu eenmaal.
Akkerbouw2.0 26 Mei 2019
Zolang er nog steeds zoveel voor de grond betaald word, zal het allemaal wel meevallen.

Als een veehouder zulke bedragen voor grond wil en kan betalen, dan zie ik er de zin niet van in om ook nog eens varkens fosfaatrechten voor de veehouderij te gebruiken.

Of een sanering van de varkenshouderij door de melkveehouderij moet gewenst zijn?????
Varkenshouder 2.0 26 Mei 2019
Met deze rendementen stopt geen varkenshouder. En inderdaad, betaalde grondprijzen door melkveehouders is een goede indicatie dat het ook hen supergoed gaat. Zo kijkt ook de politiek er tegenaan.
Jan 26 Mei 2019
Het destructieve beleid van het Ministerie van Landbouw gaat gewoon door in alle sectoren, zoals dit al jaren aan de gang is. Dit allemaal door het belachelijke beleid vanuit Brussel We hebben geen Minister van Landbouw maar in Minister Tegen Landbouw. Pak bij die rijksmedewerkers maar eens 20% van hun inkomen af. Het hele Fosfaatdossier is een grote blunder van het ministerie, en de Rundveehouderij moet elke keer bloeden door dit gestuntel bij de Overheid. Toekomstvisie hebben ze in Brussel en Den Haag ook al niet. Door de groei van de wereldbevolking krijgen we in de toekomst een voedseltekort. Maar de boer is de zondebok. De landbouw moet kapot. Het wordt tijd voor actie. Dat we heel Nederland plat gaan gooien, liever vandaag nog dan morgen !! Of moeten we maar toelaten dat de overheid maar blijft saneren in de Landbouw. Iedereen heeft in Nederland schijnbaar rechten, alleen de Landbouw schijnbaar niet !!
Piet 26 Mei 2019
Nou Jan, neem jij morgen het voortouw hierin? Roepers hebben we genoeg, maar die doen zelf niks.
Peer 26 Mei 2019
Fantastisch toch, een boerendochter van de Christen Unie, die heel vrolijk overkomt en lief lacht als minister van landbouw. Doet mij denken aan het gezegde “eigen luis bijt het hardst”.

En roepers kunnen, al zouden ze willen, er helaas niks tegen doen. Namelijk de belangrijke posities waar invloed vanuit kan gaan zijn al keurig verdeeld . Rest een ding, gewoon op je eigen bedrijf er het beste uit halen
hallo jumbo 26 Mei 2019
distributie centra dicht leggen klaar
Abonnee
Dirk 30 Mei 2019
Ja, er wordt veel grond gekocht. Tenminste,door ASR dan! En wordt in erfpacht uitgegeven aan de betr. boer.
De melkveehouderij heeft dat geld gewoon niet.
Dat kan ook niet met de huidige melkprijs.
Een uitzondering daargelaten.
Ja, schijn! Weten we eigenlijk wel hoe het echt in mekaar zit?
Niets is wat het lijkt, weet je wel?
Kijk, grond kopen waar je een regulier pachtcontract op hebt lukt nog wel samen met de bank. Maar verder hoor ik alleen maar verhalen, dat de bank niet thuis is.
Het zal hetzelfde zijn als met die nieuwe hele grote tractoren: ik weet van een eigenaar-mechanisatiebedrijf dat 80% is geleased.
Soms is er nog eentje die hem zelf betaalt, maar dat zijn uitzonderingen. Schijn is het beste mensen, je weet meestal niet hoe het echt in mekaar zit.
Abonnee
erik 30 Mei 2019
heren melkveehouders, leer eens echt werken onder de tucht van de markt, en wentel je problemen niet elke keer op andere sectoren af. Dat getuigt niet van (echt) ondernemerschap
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws fosfaat

Fosfaatmarkt langzaam iets beweeglijker

Analyse Fosfaat

Fosfaatkoper begint over jaargrens heen te kijken

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden