JPstock / Shutterstock.com

Nieuws Mestfraude

Inval bij intermediair wegens mestfraude

14 Juni 2019 - 30 reacties

De politie en Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben donderdagavond 13 juni een inval gedaan bij een mestintermediair uit Oldebroek. Bij deze inval zijn 4 personen opgepakt. Het mestbedrijf wordt er onder meer van verdacht mestfraude te hebben gefaciliteerd bij tientallen boeren.

De politie en de NVWA hebben de administratie van het bedrijf in beslag genomen. De mestintermediair wordt er onder meer van verdacht valse vervoersdocumenten en facturen te hebben verstrekt om zodoende de mestadministratie kloppend te maken, zo meldt het Openbaar Ministerie in een verklaring. 

Mest omkatten
​
​​​​​​Daarnaast denkt het Openbaar Ministerie dat het bedrijf producten uit covergisters omkat naar vleesvarkensmest, gezien dit lucratiever is. Naast mestfraude, wordt het bedrijf er ook van verdacht afvalwater (van uien- en aardappelverwerkers) te hebben verstrekt aan bedrijven die dat niet mochten ontvangen.

De politie onderzoekt nu onder meer hoeveel het verdachte bedrijf heeft verdiend aan de mestfraude. De 4 mannen die aangehouden zijn, zitten allemaal nog vast.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
30 reacties
Piet 14 Juni 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10882849/inval-bij-intermediair-wegens-mestfraude]Inval bij intermediair wegens mestfraude[/url]
Als Jan dan met een week maar weer vrij is op zijn eigen openingsfeestje. De kantoren zijn alvast opgeruimd, elk nadeel heb zijn voordeel.
Peter 14 Juni 2019
Wanneer gaat de overheid eens wat doen aan het DRUGS afval van de drugs criminelen.? En de mest normen aan de behoefte van het gewas aan passen? Oftewel zelf eens betrouwbaar worden met eerlijk beleid?
Charel 14 Juni 2019
De politiemensen zullen wel trots zijn op zichzelf.
Abonnee
f de rond 14 Juni 2019
overheid is zelf fraudeur met hun gft afval en dan willen ze ons voor een grammetje fosfaat crimineel noemen laat ze eerst maar eens de laberatorium aanpakken met hun wisselende uitslagen
lubtuf 14 Juni 2019
f de rond van de pluimveerechten fraude?
Boerke 14 Juni 2019
Er zijn nog heel veel fraudeurs als ik zie wat er nog gedumpt wordt
Ik hoef maar te vragen voor zwart mest , zeggen ze 100 ton 500 ton zeg het maar. Hoe kan dat !!!!
Abonnee
boerke brabant 14 Juni 2019
veel tam tam maken, en na volgende week hoor je er niks meer van, vorig jaar een grote inval in limburg, het is akelig stil van de kant van de overheid. uiteindelijk zullen ze achter de komma best wat vinden.
het is ons gewoon in een verkeerd dag licht zetten, wij moeten plaats maken voor vliegvelden wegen en andere vervuilende sectoren die nu geen ruimte krijgen om te groeien,.
ik vraag me af hoe lang we als makke lammetjes ons nog naar de slachtbank laten gaan
Jb 14 Juni 2019
Misschien is er wel niks aan de hand ze verzinnen wel vaker wat
Abonnee
mt 14 Juni 2019

Dan is het aan bedrijf jan bakker om naar buiten te treden!

Groot geworden door de boeren, dus ik ben benieuwd hoelang wij en aanleverde bedrijven zich laten opnaaien, totdat het eerlijke verhaal naar buiten komt
Akkerbouw 15 Juni 2019
Door het eeuwige geknoei met mest ik bepaalde provincies. Waardoor nog steeds hoge gehaltes worden gevonden. Moeten de boeren in het noorden op de blaren zitten. Nog steeds een te lage aanvoernorm voor fosfaat en dus een pw getal dat hard daalt.

Abonnee
Claas 15 Juni 2019
Het is allemaal gebaseerd op afgunst, ze kunnen het niet zien dan iemand zijn nek uitsteekt om een zaak op te bouwen als dan van Ome Jan. Hij zorgt wel dat meer als 200 medewerkers hun gezinnen kunnen onderhouden. Min. Schouten is de oorzaak van veel ellende in de agrarische sector. Nederland is druk met verkeerde dingen. zoals twee weeskinderen redden uit Syrie maar vervolgens talloze boerengezinnen met honderden kinderen de nek om te draaien. Het wordt tijd dat we een regering krijgen die ballen heeft. Prettig weekend en een goede vaderdag. Hoop dat ome Jan ook Vaderdag kan vieren.
Abonnee
Dirk 15 Juni 2019
En vinden jullie ook niet dat de knoeiers het goed verzieken voor alle veehouders die zich aan de regels wensen te houden?

Zoals die noordelijke akkerbouwer hierboven schreef?

En vinden jullie ook niet, dat als er verdenkingen zijn, dit in onze rechtstaat dan toch in ieder geval uitvoerig onderzocht moet worden om de waarheid boven water te krijgen?

Of vinden jullie, dat diegenen die de boel goed belazeren waardoor alles nog verder verziekt raakt, gewoon met rust gelaten moeten worden?


En Claas, wat zal afgunst die ome Jan van jou interesseren als hij keurig volgens de regels handelt?


We horen het nog wel hoe het in mekaar zit.
Abonnee
akkerbouwer 15 Juni 2019
Wel verdacht allemaal. Afgunst ja, dat de een het volgens de regels wil doen en die ander niet. En die laatste flink geld verdienen, mooie (vracht)auto's rijden en doen alsof alles volgens de regels gaat. Hoge vergoedingen geven, 3 tot 4 meer per ton. Die extra vergoeding wordt zeker betaald door die veeboer.
Dan is die veeboer gek dat hij alles laat ophalen door die blauwe auto's.
Akkerbouwer 15 Juni 2019
Heb van horen zeggen ,dat het erg lucratief schijnt te zijn , om heel andere afvalstromingen in de drijfmest te vermengen , neem daarom alleen al geen drijfmest af.
JWW 15 Juni 2019
Wie zonder zonde is werpe de eerste steen
Abonnee
Dirk 15 Juni 2019
een Bijbeltekst om de boel met de mantel der liefde te bedekken betekent niet dat je in 2019 ten nadele van je naaste de boel mag bedonderen. Kom op zeg!
kalf 16 Juni 2019
Is de man al veroordeeld,dan,of zitten alle juryleden hier in dit forum.?
Drent 16 Juni 2019
Nou ik kan je wel op een briefje geven dat hij niet de enigste mesthandelaar is die ligt te sjoemelen
kalf 16 Juni 2019
als iedereen het al lang weet dan is het toch raar dat er nu pas actie is ondernomen.
Akkerbouw 16 Juni 2019
Onderzoek loopt ook al paar jaar.
Abonnee
Dirk 16 Juni 2019
een Bijbeltekst om de boel met de mantel der liefde te bedekken betekent niet dat je in 2019 ten nadele van je naaste de boel mag bedonderen. Kom op zeg!
KBakker 16 Juni 2019
Tja, Volgens mij weten de betrokken medewerkers allang waar dit over gaat.
Natuurlijk moeten deze mensen en evt. bedrijf aangepakt worden als er fraude gepleegd word. Zeker omdat veel boeren het wel eerlijk proberen te doen. Mocht dit waarheid zijn, houden veel mensen (in dit forum) de hand boven het hoofd van de betrokkenen, terwijl er gigantisch veel geld mee is verdiend. echt niet vanwege het feit dat men zo goed is voor de medemens.
Abonnee
Dirk 16 Juni 2019
En je kunt loyaliteit toch niet boven de waarheid stellen, zoals sommigen kennelijk willen.
We hebben ondertussen onze buik toch vol van die lieden die uiteindelijk de oorzaak zijn van steeds strengere regels waarmee wij allen worden opgezadeld? Integere mensen moeten dit niet willen.
Akkerbouwer 16 Juni 2019
Helemaal mee eens dirk
Abonnee
info 16 Juni 2019
Laten we eerst eens de hand in eigen boezem steken , in de jaren 60 hadden we ook geen biologisch luchtwasserwater en chemisch luchtwasserwater waar allerlei zuren in zitten die we (gewoon) over het land uitspreiden weet een ieder die het gebruikt wel wat hij precies wat erin zit , ik denk het niet. Toen werd er in de koeput ook vleesvarkensmest bijgemengd toen zat er geen code aan vast , nu moet er een code aan en gemonsterd en gewogen worden , en er is niks helemaal niks veranderd aan die mest , het grote verschil is dat als er die code niet goed op staat je bijna de bak in moet en je een stempel crimineel mee krijgt . Ik kan goed begrijpen dat boeren en loonwerkers en intermediairs het allemaal gescheten vinden en er mee stoppen.
Ans 17 Juni 2019
De kostprijs is met leeg naar Brabant en vol naar Groningen €7 per m3. En je weet wat je betaald. Komt nog bij. Dat er gezorgd wordt voor de akkerbouwer met lage gehalten. Zo kan je extra m3 per ha kwijt. Met het nodige geld ontvangen. De varkensboer maar betalen. Oeps de mest boekhouding gaat niet kloppen. Te weinig fosfaat afgevoerd. Boete dreigt. o. dat regelen de afnemers met ook weer veel geld. Met mestscheiding. De varkensboer is trots op deze mesthandelaren.
Akkerbouwer 17 Juni 2019
Voor €7,- maal 36 m3, dus voor 252 euro 300 km heen en 300 km weer terug rijden. Die man mag voor mij ook mest ophalen.

Volgens mij vergeet u de diesel hoor! Das alleen al meer
Ans 17 Juni 2019
6 uur rijden X €65,- delen door 38 m3 = €10,-
Oké. Maar je betaald €25 gemiddeld. Ben er maar trots op. En dan de gehalten maar afwachten hoe de markt ze wil hebben
Abonnee
Vrij grof 22 Juni 2019
Word 10. Toe in de silo geleverd. Vdm
Jan 23 Juni 2019
Laat iedereen die ooit iets zwart betaald heeft of een paar kilometer te hard heeft gereden hier verder zijn grote mail houden.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox