Shutterstock

Inside Melk

Maakt boterprijs verwachtingen waar?

22 Juni 2019 - Wouter Baan

De boterprijs kan dit seizoen niet brengen wat in voorgaande jaren wel gebeurde, want toen stegen de prijzen namelijk tot recordhoogtes. Momenteel staan de prijzen onder druk, als gevolg van de hoge voorraden en een slappe export buiten de Europese Unie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de eerste 4 maanden van dit jaar daalde de Europese boterexport met 5% tot 47.162 ton. De dalende boterprijzen trekt de kaasmarkt ook omlaag. Opvallend is dat de kaasexport buiten Europa wel voor ligt op afgelopen jaar.

Ook de prijs van volle melkpoeder staat onder druk, terwijl de prijs voor magere melkpoeder aan het plafond zit. Deze opmars was te danken aan een enorme exportstijging (+34% tot 347.935 ton) van Europese lidstaten in de eerste 4 maanden van dit jaar, tegenover dezelfde periode in 2018. 

Kleinere prijskloof vet en eiwit
De prijskloof tussen het melkvet en melkeiwit is de afgelopen maanden kleiner geworden, al is die zeker nog niet gedicht. Het is bovendien niet waarschijnlijk dat beide melkcompenenten op korte termijn dichter naar elkaar toe kruipen.

De verwachting is dat de boterprijzen snel op de bodem stuiten, terwijl de prijzen van magere melkpoeder waarschijnlijk nog slechts beperkt kunnen stijgen.  

Dit artikel is een onderdeel van het deze week verschenen Trendrapport Melk & Voer Pro, waarin ook aandacht is voor de mestmarkt, rentemarkt en voermarkt. Klik hier om het Trendrapport terug te lezen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden