Shutterstock

Inside Melk

Prijs spotmelk blijft stijgen, maar voor hoelang?

20 Juni 2019 - Wouter Baan

De DCA-noteringen voor rauwe melk blijven plussen. De vraag is of deze trend houdbaar is, gezien de grondstofwaarde van melk onder druk staat.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijzen van vloeibare zuivel zitten in de lift. In delen van Europa is het warm en ook voor Nederland worden volgende week extremen voorspeld. Dit zorgt voor stemming, omdat de melkproductie dan een knauw krijgt. Bovendien trekt de vraag vanuit het verssegment dan aan.

Zuid-Duitsland
De Duitse spotmarkt wordt extra gedreven door kopers uit Italië. De DCA-notering spotmelk voor Zuid-Duitsland plust daarom met €1 tot €35 per 100 kilo. Daarmee is de notering opgeklommen tot de uitbetalingsprijzen richting de (Duitse) melkveehouders. De beschikbaarheid van melk is beperkt, waardoor de spotmarkt dun is.

Het bovenstaande verandert als de prijzen blijven stijgen, omdat het voor zuivelverwerkers dan interessanter wordt om gecollecteerde melk op spot te verkopen. In Nederland trekt de spotprijs eveneens verder aan (+€1,50 naar €33,50 per 100 kilo). Net zoals in Duitsland toont de Nederlandse melkaanvoer een dalende seizoensmatige trend, wat de beschikbaarheid van vloeibare zuivel inperkt.

Zwakke kaas- en poedermarkt
De dalende melkaanvoer en weersvoorspellingen maken dat tevens de roomprijzen aantrekken. De DCA-roomnotering plust met €200 tot €4.250 per ton. Daarmee corrigeren de prijzen richting de boterprijzen, welke (na een paar zwakke weken) een bodem hebben gevonden op circa €360 per 100 kilo.

De afzet van volle en magere melkpoeder voelt zwak aan. Dat geldt ook voor de kaasmarkt. De spotprijzen zijn inmiddels overprijsd, ten aanzien van de grondstofwaarde van de melk. Daardoor zijn in de markt twijfels of de stijgende trend van spotmelk houdbaar is.

Bekijk hier de laatste noteringen

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden