Shutterstock

Inside Melk

Tendens vetmarkt belooft weinig goeds voor melkprijs

11 Juli 2019 - Eric de Lijster

De DCA-notering voor room staat hevig onder druk, terwijl boter al weken in prijs daalt. Op de kaasmarkt wordt ook een dalende tendens voor melkvet gesignaleerd in de eerste helft van 2020. Dat belooft weinig goeds voor de bijdrage van vet aan de melkprijs van de zuivelfabrikanten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De DCA-notering van room voor week 28 is met €0,10 gedaald tot €4,10 per kilo af fabriek. In de tweede week van dit jaar lag de prijs voor ruim zelfs een euro per kilo hoger, maar sindsdien is het - zij het met enkele oplevingen - structureel omlaag gegaan. Dat heeft voor een groot deel te maken met de botermarkt, waar een overaanbod is de notering sinds week 19 in een vrije val zijn beland.

De voorraden zijn simpelweg te groot en de vraag, met name vanuit de retail, is te lauw. Dat gaat de komende periode niet veranderen. Sterker nog, de vakantie lijkt de vraag juist af te zwakken. Veel consumenten vertoeven de komende weken immers in Zuid-Europa of elders en kopen geen roomboter, slagroom of roomijs. Ook in de exportgebieden is onvoldoende vraag naar vetproducten om de Europese markt te verlichten. Zo ging op de laatste veildag van de Global Dairy Trade (GDT) de prijs van boter ook naar beneden.

Prikkels in vraag
Aanbod is er Europa-breed voldoende, doordat de melkproductie relatief hoog blijft. Landen als Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Polen, die fors meer melk produceren dan vorig jaar, dragen hier een steentje aan bij. Als het aanbod op niveau blijft, moeten de prikkels van de vraagkant komen. Tenzij het nog een loeihete zomer wordt, een duidelijke stimulans voor bijvoorbeeld ijs, zien de marktpartijen deze vooralsnog niet.

De kaasmakers houden voor de eerste helft van 2020 al rekening met vetprijzen die onder druk staan. Dat kan voor de tweede helft van dit jaar wel eens een spoor nalaten in de melkprijs die de zuivelfabrikanten uitbetalen aan 'hun' melkveehouders.

De poedermarkt is namelijk stabiel en lijkt op dit ogenblijk bepaald niet in de startblokken voor een prijsrally te staan. De DCA-notering voor magere melkconcentraat is voor week 28 wel opgelopen met €70 tot €1.920 per ton droge stof. De range in de prijzen is hierbij wel groot. Concentraat loopt mee met de licht oplopende markt voor magere melkpoeder.

Rauwe melk in Zuid-Duitsland gewild
De spotmarkt voor rauwe melk is rustig. Iets meer aanbod dan vorige week resulteert in een kleine correctie naar beneden. De DCA-notering voor rauwe melk in Nederland daalt met €0,50 en komt uit op €34,00 per 100 kilo bij 4,4% vet. Op de Duitse markt voor rauwe melk zijn de geluiden enigzins wisselend met een breede range in de prijzen.

Zeker is wel dat Italië nog steeds een koper is voor melk uit Zuid-Duitsland, waardoor deze notering nog steeds hoog is ten opzichte van Nederland en Noord-Duitsland. De DCA-notering voor rauwe melk in Zuid-Duitsland blijft stabiel op €39,50. Noord-Duitsland laat een divers beeld zien met een brede range aan ingebrachte prijzen.

Vakantiestemming
Aan de ene kant kan het noorden iets meeliften met het zuiden, al is de Italiaanse markt qua transportkosten letterlijk te ver. Aan de andere kant staan de prijzen in Oost-Duitsland, mede door een tanende vraag uit Polen, onder druk. Uiteindelijk rolt er een DCA-notering voor rauwe melk uit de bus van €35,50 per 100 kilo melk bij 3,7% vet, precies €1,00 hoger dan vorige week.

De vakantieperiode, de melkaanvoer en het weer zijn belangrijke factoren op de zuivelmarkt de komende periode. De verwachting is dat de vraag uit Italië nog enkele weken aanhoudt, ook al gaat daar de vakantie binnenkort beginnen.

Bekijk hier de laatste noteringen

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden