Shutterstock

Analyse Kaas

Hoge botervoorraden zitten kaasmarkt in de weg

18 Juli 2019 - Wouter Baan

De kaasmarkt zit in een periode die wordt gekenmerkt door een gebrek aan vraag. De verwachting is bovendien dat producenten meer melk gaan verwerken tot kaas, gezien de boterprijzen onder druk staan.

In de afgelopen jaren was boter kartrekker op de zuivelmarkt, waaraan de kaasprijs zich kon optrekken. In de achterliggende weken is de prijs van boter echter flink afgewaardeerd. Dit vanwege hoge voorraden. 

De boternotering van ZuivelNl zakte deze week met €2 tot €358 per 100 kilo. Hierbij moet worden opgemerkt dat dit nog een vrij hoge afspiegeling is van de markt. Vergeleken met dezelfde week in 2018 noteert de boterprijs nu €140 lager. Het verschil met 2017 is zelfs nog aanzienlijk groter.  

Kaas geeft beste valorisatie
Door de afwaardering van de boterprijzen geeft kaas momenteel de beste valorisatie van rauwe melk. Hierdoor is het aannemelijk dat er meer melk wordt verwerkt tot kaas. Dit drukt het sentiment op de kaasmarkt, want hogere voorraden liggen daardoor immers in het verschiet. Daarbij valt de vraag van exportbestemmingen buiten Europa tegen. 

Negatief is de stemming overigens niet. Daarvoor zijn de huidige kaasvoorraden niet groot genoeg. Daarbij is er sprake van droogte in diverse delen van Europa, maar vooralsnog reageren de kaasprijzen daar niet op. De DCA-foliekaasnotering Gouda daalt deze week met €0,02 tot €2,85 per kilo. De prijs van Edam daalt eveneens met €0,02 tot €2,77 per kilo.

Dit artikel hoort bij het abonnement Boerenbusiness Melk & Voer Pro. De komende periode kunt u de wekelijkse kaasanalyse van Boerenbusiness tijdelijk gratis ter kennismaking lezen. 

Bekijk hier de laatste noteringen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Franse melkaanvoer daalt minder hard

Achtergrond melk

Duitse melkveehouders missen begrip voor positie

Nieuws Melk

Rabobank voorziet betere marge voor melkveehouder

Analyse Melk

Melkveehouder wacht met verwerker grote keuzes

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden