Melkprijzen

melkveebedrijf koeien belgie

Nieuws melk

Melkprijs Nederland raakt verder achterop in Europa

De Nederlandse melkprijs is in de maand april verder achterop geraakt ten opzichte van het Europese gemiddelde. De Ierse zuivelaars zitten op het laagste niveau qua uitbetaling, terwijl in Spanje en Finland het meest wordt betaald aan de aangesloten melkveehouders.
Gisteren 10:30 uur
zuivel kaasproductie zuivelverwerking

Nieuws melk

Melkprijs maart Nederland onder EU-gemiddelde

In maart dook de Nederlandse melkprijs onder het EU-gemiddelde. Dit blijkt uit de Europese melkprijsvergelijking van de EDF (European Dairy Farmers), zoals gepubliceerd door ZuivelNL. Het is voor het eerst sinds lange jaren.
8 Mei 2023
gecondenseerde melk

Nieuws zuivel

Grondstofwaarde melk zakt in februari onder 40 euro

De grondstofwaarde van melk is in februari gezakt tot onder de grens van €40 per 100 kilo. Dat is aanzienlijk minder dan de gemiddeld in Nederland uitbetaalde melkprijs in die maand.
2 Maart 2023
koeien Nieuw-Zeeland

Nieuws Melk

Melkprijzen staan wereldwijd onder druk

De melkprijzen dalen niet alleen in Nederland. Ook in de omliggende landen staat er druk op de prijzen, al verschilt de mate waarin. Ook in Nieuw-Zeeland en de VS gaat het niet beter.
17 Februari 2023
melken

Analyse Zuivel

Lage spotprijs slechte voorbode voor melkgeld

De spotmelkprijzen staan begin 2023 zwaar onder druk. Voor vrije melk wordt maar amper meer dan €30 per 100 kilo betaald. De kloof met de uitbetalingsprijzen, waar vaak nog een zes voor staat, is daarmee historisch groot. De vraag is wel: hoe lang nog?
18 Januari 2023
melken koeien melkrobot

Analyse melk

Strijd om beste melkprijs speelt steeds meer in niches

Gemiddeld kon vorig jaar bijna elke zuivelverwerker zijn leden of leveranciers blij maken met een fors hogere melkprijs. Zestig cent per kilo werd even het nieuwe veertig. Maar in de strijd om de beste melkprijs gaat het al lang niet meer om alleen de hoogste totaalprijs van de fabriek. Voor overstappers telt de beste prijs in zijn of haar niche en/of regio.
13 Januari 2023
Arla Foods

Analyse melk

Profiel van zuivelbedrijf bepaalt tempo prijsdaling

Gelukkig voor de Nederlandse melkveehouderij zijn de prijsdalingen bij de eerste ronde van nieuwe melkprijzen in januari nog meegevallen. Bovendien zijn de verlagingen pas begonnen per het nieuwe jaar. In België begonnen de verlagingen al eerder, in Duitsland zijn de stappen onderuit groter.
9 Januari 2023
koe

Analyse Melk

Wijziging melkprijssysteem voor 2023 valt amper op

De melkprijzen die veehouders vanaf januari dit jaar krijgen uitbetaald, zijn lager dan die ze vorig jaar ontvingen. Hoofdoorzaak zijn de gedaalde noteringen in de zuivelmarkt. Per verwerker varieert de verlaging, maar vaak gaat het om meerdere euro's per 100 kilo. Een andere structurele aanpassing in de melkprijsmethodiek valt daarbij amper op.
5 Januari 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox