Shutterstock

Analyse Kaas

Hogere kaasprijzen zijn geen ABC'tje

25 Juli 2019 - Wouter Baan

Net als vorige week blijft de status quo op de kaasmarkt overeind. De voorraden zijn laag en de producten willen de prijs naar een hoger niveau tillen. Toch blijft de DCA-notering Foliekaas op een gelijk niveau. Wat is er aan de hand?

Het is op de kaasmarkt goed merkbaar dat het vakantieperiode is. De handel is rustig en de prijzen voor korte termijn bewegen overwegend zijwaarts. Op de achtergrond wordt al wel gediscussieerd voor de prijzen op de langere termijn. De kaasproducenten zetten daarbij in op hogere prijzen.

Beste valorisatie
Het is echter geen abc’tje dat de kaasprijzen omhoog gaan. Hoewel de hoge temperaturen in Noordwest-Europa zonder twijfel de melkaanvoer drukken, wijst dit niet direct op een lagere kaasproductie. De gedachte is dat de kaasbakken sowieso wel volstromen, doordat de productie immers de beste valorisatie biedt van rauwe melk. Bovendien betreft de extreme warmte 'slechts' een periode van een paar dagen. De voorspellingen wijzen op lagere temperaturen in de komende week.

Daarbij is er Europabreed ook (nog) geen sprake van een mogelijk ruwvoertekort, daar de grasgroei goed is. De Europese Commissie deed deze uitspraak in het MARS-rapport van juli op basis van satellietbeelden. Regionaal zijn er wel verschillen. In Spanje en Noord-Italië is de grasgroei nadelig beïnvloedt door droogte. Ook in delen van Duitsland en Polen had op de weilanden wel meer water mogen vallen.

Voorraden zijn laag
Waarom producenten toch inzetten op hogere prijzen, komt door de lage kaasvoorraden. Dit maakt een prijsdaling op korte termijn sowieso onwaarschijnlijk. Daarbij zijn de Europese kaasprijzen concurrerend op de wereldmarkt, wat de export op papier steunt. Tegelijkertijd blijven de boterprijzen alsmaar dalen met actuele prijsniveaus op €330 per 100 kilo. Doordat de kaasprijzen gelieerd zijn aan het melkvet, ligt een verhoging niet voor de hand.

Al met al zijn relatief stabiele kaasprijzen in de vakantieperiode het meest waarschijnlijk. De DCA-foliekaasnotering Gouda blijft deze week gelijk op €2,85 per kilo. De prijs van Edam muteert ook stabiel op €2,77 per kilo.

Dit artikel hoort bij het abonnement Boerenbusiness Melk & Voer Pro. De komende periode kunt u de wekelijkse kaasanalyse van Boerenbusiness tijdelijk gratis ter kennismaking lezen. 

Bekijk hier de laatste noteringen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Franse melkaanvoer daalt minder hard

Achtergrond melk

Duitse melkveehouders missen begrip voor positie

Nieuws Melk

Rabobank voorziet betere marge voor melkveehouder

Analyse Melk

Melkveehouder wacht met verwerker grote keuzes

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden