Yuangeng Zhang / Shutterstock.com

Inside Melk

Meer melk in China. Hoe reageert zuivelexport?

30 Juli 2019 - Wouter Baan

Melkveehouders in China mogen in hun handjes knijpen, want omgerekend beuren zij een melkprijs van bijna €0,50 per liter. Dit drijft de melkproductie, na een jarenlange krimp, weer op. Is dit een bedreiging voor de Europese zuivelexport?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkprijs in China ligt het gehele jaar al boven de 3,60 renminbi per kilo. Omgerekend is dit een prijsniveau van €0,47 per kilo. Hoewel China doorgaans hoge melkprijzen kent, lag het niveau in deze tijd van het jaar niet eerder zo hoog als nu. Bovendien zijn de verwachtingen voor de komende maanden goed.

Dat de hoge melkprijs de productie opdrijft, is niet meer dan een logisch gevolg. De verwachting van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) is dat de productie dit jaar zelfs met 2,5% toeneemt tot 33 miljoen ton. Daarmee toont de Chinese melkplas voor het eerst in 4 jaar tijd weer groeicijfers. De verwachte productietoename is eveneens het gevolg van de snelle professionalisering die de sector doormaakt.

6,25 miljoen melkkoeien
Volgens het USDA is het aantal melkveebedrijven (met minder dan 300 koeien) tussen 2011 en nu gehalveerd tot 56.000. Het aantal grootschalige melkveebedrijven neemt daarentegen in rap tempo toe. China kent zeer grote bedrijven die soms zelfs honderdduizenden koeien op meerdere locaties melken.

Dit drijft de melkproductie op, gezien deze bedrijven over het algemeen goed (voer)management toepassen. Dit verklaart tevens dat het aantal melkkoeien minder hard toeneemt dan de melkproductie. De Chinese melkveestapel groeit na jarenlange krimp in 2019 naar verluidt met 0,8% tot 6,25 miljoen. Daarnaast telt China nog miljoenen melkgevende buffels, schapen en geiten.

Met name in het noorden van China is de sector sterk vertegenwoordigd. Het zwaartepunt van de zuivelconsumptie bevindt zich echter juist in het zuiden. Dit maakt dat daar relatief veel melkpoeder wordt geconsumeerd en dat biedt kansen voor Europese zuivelexporteurs. Van de Chinese consumenten is bekend dat zij in het kader van voedselveiligheid meer vertrouwen hebben in geïmporteerde zuivelproducten.

Het USDA raamt de groei van de zuivelconsumptie in China op circa 2,5% tot 33,7 miljoen ton, als gevolg van toenemend welvaart en verstedelijking. De gemiddelde consumptie van 18 kilo in 2007 tot 36 kilo in 2018. Dit is echter nog relatief laag in vergelijking met andere landen, waardoor de markt nog een enorme groeipotentie heeft. Zuivel is nog altijd relatief duur voor Chinese consumenten en heeft bovendien een bescheiden plek in het consumptiepatroon.

Importrecords in de maak
Per saldo blijft China afhankelijk van import en dat biedt kansen voor (Europese) zuivelexporteurs. Het USDA raamt dat de import van vloeibare zuivel dit jaar met 4% toeneemt tot 700.000 ton. Ongeveer de helft komt hiervan uit de Europese Unie ende andere helft komt uit Nieuw-Zeeland (35%) en Australië (12%). De import van magere en volle melkpoeder neemt ook toe, maar die aanvoer komt grotendeels uit Nieuw-Zeeland en Australië.

De Chinese import van kaas stevent af op een record van 119.000 ton. De import laat al jaren een groei zien, maar kende in weer 2018 een kleine terugslag. Angezien de Verenigde Staten en China een handelsoorlog uitvechten, profiteren Nieuw-Zeeland en de Europese Unie extra van de Chinese koopdrift.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden