Shutterstock

Inside Melk

Hitte en droogte raken melkaanvoer in Polen

31 Juli 2019 - Wouter Baan

De melkaanvoer in Polen toont een trendbreuk. De afgelopen jaren stapelden de productiecijfers record op record, maar de opwaartse lijn ...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkproductie lag in april nog bijna 3% voor op 2018. Over juni ligt de melkaanvoer echter onder het niveau van vorig jaar. De aanvoer bedroeg in die maand 1,027 miljoen ton, wat een daling is van 0,5% ten opzichte van dezelfde maand in 2018. De laatste keer dat de productie een daling liet zien, was in oktober 2016.

Extreme hitte in juni
De hitte in juni is de oorzaak van de teruggang. In die maand liepen de temperaturen op tot ver boven de 30 graden Celsius. Daarnaast is het in Polen al langer extreem droog. Dit heeft grote impact op de productie. De daling is opmerkelijk als gerealiseerd wordt dat de Poolse melkveestapel tot een van de snelstgroeiende in Europa behoort. In 2018 groeide het aantal melkkoeien met bijna 3% tot 2,2 miljoen.

Ook in 2018 werd Polen door de droogte geteisterd. De schade werd toen geraamd op ruim €800 miljoen. Daarom heeft de Poolse regering recent besloten om €234 miljoen te investeren in beregeningsprojecten. Tevens krijgen boeren onder meer belastingonderbrekingen en contante betalingen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden