Agrifoto

Nieuws Droogte

Polen stopt honderden miljoenen in beregening

18 Juni 2019 - Niels van der Boom - 4 reacties

Het Poolse landbouwministerie gaat €234 miljoen investeren in het realiseren van beregeningsprojecten. Het plan is dat het project volgend jaar gestart wordt. Op de korte termijn wordt ruim €90 miljoen geïnvesteerd.

Het plan van het ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling maakt een onderdeel uit van een compleet investeringsprogramma voor het platteland. Dat schrijft het Nederlandse landbouwattaché in Polen, naar aanleiding van een interview met de Poolse landbouwminister Krzysztof Ardanowski.

Getroffen gebieden eerst
In de eerste tranche wordt 400 miljoen zloty vrijgemaakt voor beregening van landbouwgewassen. Het totale budget bedraagt echter 1 miljard zloty (€234 miljoen). Gemeentes die de recente jaren het zwaarst zijn getroffen door droogte, komen als eerste aan de beurt. Net zoals elders in Europa, was het in 2018 extreem droog in Polen. Het land heeft steeds vaker met extremen te maken.

In het jaar 2020 volgt een 'retentieprogramma', die leegloop van jongeren op het platteland naar de steden moet voorkomen en het platteland weer aantrekkelijk moet maken.

Beregening heeft aandacht
Polen is niet het enige land dat geld stopt in irrigatiemogelijkheden voor boeren. Vorig jaar maakte de Duitse deelstaat Beieren bekend €9 miljoen te stoppen in een dergelijk project. In Nederland kan en mag ongeveer de helft van het aardappelareaal beregend worden. Exacte cijfers over het areaal landbouwgrond onder beregening zijn echter niet actueel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Jb 18 Juni 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10882915/polen-stopt-honderden-miljoenen-in-beregening]Polen stopt honderden miljoenen in beregening[/url]
Beetje eu subsidie uit Brussel en klaar. Onze akkerbouwers en veehouders krijgen tijdig een verbod schande wat een verschillen per land
Harry 19 Juni 2019
Wil ook nog een nieuwe haspel, graag een 125 mm AP met motor.

Wanneer krijg ik de subsidie?
Eurofiter 19 Juni 2019
Tijd dat Italie er eindelijk werk van maakt om UIT de Euro te stappen....en dan Boris net voor te zijn met ZIJN brexit , terug het heft in eigen handen neemt, en Den Belziek nog dieper in de shit geraakt en Macron de aftocht moet blazen met ZIJN Europa en de Polen niet meer in onze lage landen willen werken en de Duitsers Angela straks bedanken voor haar diensten daar ze het NIET geschaft heeft!

Europa VALT UITEEN, wat ze er ook in de media over verzinnen.
schoenmakers1 19 Juni 2019
nee Harry, jij krijgt enkel verboden
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden